LifeStraw Go -juomapullo on sellainen, jonka toivoisin kuuluvan jokaisen reissaajan vakiovarustukseen. Kyseessä ei ole maksettu mainos vaan aito innostus hienoon innovatiiviseen keksintöön. Juomapulloon voi laittaa vettä esimerkiksi hotellin vesihanasta, vaikka vesi ei olisi muuten juomakelpoista. Täytin pullon Thaimaassa turvallisin mielin joka aamu hotellilla vessan hanasta. Jos pullo oli tyhjä otin vettä yleisistä vessoista olevista vesisaaveista ja tulipa testattua myös luolavettä Khao Sokissa Cheow Lan järvellä.  Vesi maistui yllättävän puhtaalle ja raikkaalle vaikka odotin pientä sivumakua.

LifeStraw Go poistaa 99,999% vedessä elävistä bakteereista eli salmonellat, kolerat,  kolibakteerit ja muut sittiäiset saavat kyytiä. Vettä voi suodattaa noin 1 000 litraa joten käyttöikä yhdellä suodattimella on varsin pitkä. Tuote on niittänyt maailmalla mainetta ja kunniaa ja itse bongasin tuotteen Mondo-lehden pienestä artikkelista. Onneksi huomasin kirjoituksen ja hankin pullon, koska se on ollut yksi parhaista hankinnoista viime aikoina ja on mahtavaa, kun ei tarvitse joka päivä ostaa monta muovipulloa vettä marketista.

Jos meidän ei tarvitsisi enää ostaa pullotettua vettä reissuillamme, muovijätteen määrä pienenisi ainakin hieman. Joidenkin arvioiden mukaan maailman muovituotannosta 10 prosenttia päätyy mereen. Merivirrat kuljettavat sitten muovia mantereilta ja näin on syntynyt esimerkiksi Tyynenmeren jätepyörre, joka on maailman suurin kaatopaikka. Absurdia ajatella että Havajin ja Pohjois-Amerikan välillä pyörii muovilautta, joka saattaa vastata kooltaan puolta Suomea. Lautan koosta on monta eri käsitystä ja sitä on ilmeisen hankala mitata, mutta joka tapauksessa järjetön massa roskaa kelluu tuolla jossain silmien kantamattomissa.

Muoviroska on merieliöstöille vaarallista ja se siirtyy lopulta jossain muodossa myös ravintoketjuun.
Linnut ja kalat pistelevät erehdyksissään muovia suuhunsa. Muovin hajotessa molekyyleiksi mikään eliö ei pysty niitä enää hajottamaan, vaan lopulta ne tukkivat niitä syövien eläinten ruoansulatuskanavat.Ystäväni Elina kääri hihat pystyyn ja ryhtyi keräämään suivaantuneena muovijätettä rannalta, jolla he lomailivat Aasiassa. Pian toimeen ryhtyi muutama muukin auringonottaja ja 20 minuutissa oli kerätty valtava määrä rojua pois rannalta. Oli paljon mukavampi rentoutua ja nauttia kauniista maisemista siistissä ympäristössä.

Elina vei siivousasian hieman pidemmälle ja perusti sivuston, jossa kannustetaan turisteja kiinnittämään huomiota roskaamiseen ja myös keräämään roskia luonnosta. Elinan perustama Beach Cleanup Act ja esimerkiksi Trash Hero ovat hyviä esimerkkejä siitä kuinka yhdessä saadaan paljon aikaan. Tarvitaan tietoa ja kannustusta ja yhdessä tekemisen meininkiä, niin asiat voivat muuttua.

Jos haluat lukea enemmän reilusta matkailusta, niin tässä muutama hyvä linkki:

tarinoitamaailmalta.com/reilutblogit

 reilumatkailu.fi