Oletko käynyt vankilassa tai nukkunut entisessä vankilassa? Skataksi ja Nokaksikin kutsuttu entinen vankila on muutettu hotellikäyttöön 2007, jotta historiallinen rakennus ei pääsisi rapistumaan rauhallisella Katajanokalla. Jos vankilat kiinnostavat, niin suosittelen majoittumaan Hotel Katajanokalla.
1800-luvulta asti toiminut vankila huokuu historiaa ja tunnelmaa. Ristinmuotoisen tiilirakennuksen haluttiin aikoinaan näyttävän uhkaavalta ulospäin ja masentavalta sisältä. Kumma kyllä oloni hotellissa ei ollut yhtään masentava, vaikka uskoakseni vankilan asukkailla on voinut olla erilaiset ajatukset.Yleensä hotellit, joissa olen majoittunut Suomessa ovat olleet aika mitään sanomattomia. Tavallisia ja tylsiä. Hienoja kyllä, mutta jotenkin persoonattomia. Nyt löysimme hotellin, johon haluan palata uudestaan, jos tarvitsemme majoitusta Helsingissä. Mietin millä adjektiiveilla voisin kokemusta kuvata, mutta se tuntuu aika vaikealta. Ajatuksia herättävä, tunnelmallinen, historiallinen, rauhallinen, hyvin äänieristetty, kaunis, surullinen, jännittävä, tyylikäs... Käy itse nukkumassa hotellissa, niin tiedät. Koskaan aiemmin en ole myöskään halunnut viettää aikaa hotellissa, mutta nyt oli mukava rauhassa kierrellä käytävillä ja istua sohvaryhmillä ja kuvata hotellia. Palvelu oli erinomaista ja sunnuntaiaamun sauna oli mukava lisä minilomaan.1946 havaittiin kiintoisa tunnelikaivaus miesten yhteishuoneen ja naisten sellin välissä. Kaivausta oli uurastettu pari viikkoa ja tunnelin toisen pään ei toivottukaan johtavan vapauteen vaan viereiselle selliosastolle, jossa asui naisia.

RAVINTOLA LINNANKELLARI

Hotellin alakerran ravintola Linnankellari on yksi tunnelmallisimmista ravintoloista ja hotellin aamiaistiloista, joissa olen käynyt. Arvostan hauskoja yksityiskohtia, kuten peltimukeja ja -lautasia sekä patterin osista tehtyjä kynttilänjalkoja. Vanhasta vankien harrastetilasta on saatu luotua todella hieno kokonaisuus. Kävimme syömässä illallista ravintolassa ja aamulla oli mukava palata kellariin runsaan aamiaispöydän ääreen.

Linnankellarin perällä on vanha eristysselli muistona vankila-ajoilta ja tokihan kävimme kaikki siellä ihmettelemässä millaista on elää pienessä sellissä. Tytöt tykkäsivät seikkailla hotellin käytävillä ja kellarissa ja taisivat he kehittää jonkinlaisen rosvo ja poliisi-leikinkin ympäristön innoittamana.  
ENTISET VANGIT

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli muutaman entisen vangin nimi hotellihuoneiden ovien pielissä. Miltä tuntuisi nukkua Volvo Markkasen entisessä sellissä? Markkanen oli yksi Suomen tunnetuimpia rikollisia 60-80 -luvuilla. Hän tuli tunnetuksi lähinnä pankkiryöstöistä ja siitä, että hän varasti aina pakoautokseen Volvon, jota tuolloin mainostettiin murtovarmaksi. 


Tasavallan entinen presidentti Risto Rytikin on viettänyt nokassa puolisen vuotta 40-luvulla sotasyyllisyysoikeudenkäynnin ajan. NOKAN TONTTI

Tässä hotellissa on hieman erilainen pihapiiri, johon kannattaa tutustua. Pihapiirissä on jotain hyvin kiehtovaa ja jos muurit osaisivat puhua haluaisin kuulla tarinoita menneistä ajoista.  Kävelimme muurien sisäpuolella ja ulkopuolella ja kuvasin rakennuksia ja pohdin mitä kaikkea tälläkin pihalla on tapahtunut. Sitä ei tarina kuitenkaan kerro.

Hotellin pihapiirissä kulkee polku muurin vierellä, jota voi vaikka kiertää ympäri, jos aika käy pitkäksi. Samalla voi yrittää samaistua entisten vankien ulkoilumahdollisuuksiin.


Entisen pääsisäänkäynnin paksu ovi


Takapihan "sieni", eli pieni katos oli muurinvartian ainut suoja säällä kuin säällä.


 Evena, Utti ja Aada entisen sisäänkäynnin luona. 
Takana näkyy ovi, josta vierailijat kulkivat tapaamistiloihin.


TURISTINA HELSINGISSÄ

Yleensä meidän perheen Helsinginvierailut sisältävät valtavasti ohjelmaa, sukulaisten ja ystävien tapaamisia. Tällä kertaa saimme katsella Helsinkiä rauhassa turistin silmin, koska ohjelmassa ei ollut muuta kuin illan keikka Hartwall areenalla. Vietimme aikaa hotellilla ja kävelimme vailla kiirettä Helsingin tuulisilla ja autioilla kaduilla ja nautimme toistemme seurasta. Minulle jää monesti Helsingistä ahdistunut olo sen kiireisen tunnelman takia, mutta tällä kertaa taisin ihastua uudestaan vanhaan kotikaupunkiini. Helsinki on kuitenkin todella kaunis kaupunki meren rannassa täynnä kahviloita ja upeita vanhoja rakennuksia.