Sen sijaan että kävisi katsomassa kuuluisaa merenneitoa Kööpenhaminassa voi ottaa alleen metron ja matkustaa kaupungin laidalle katsomaan Bjarke Ingelsin 8 Housea, joka tunnetaan myös nimellä Big House. Väkisin tulee mieleen, että milloin saamme Suomeen samanlaisia innovatiivisia kerrostaloja?En tiennyt että hyvä arkkitehtuuri liikuttaa niin paljon, sekä henkisesti että fyysisesti, sillä kilometrejä tuli useita. Big Housen käytäviä kävellessäni, maisemia katsellessani ja asukkaiden koteihin salaa kurkkiessani jäin miettimään kuinka erilaista olisi asua kodissa persoonallisessa taloyhtiössä. Talossa jolla on tarina ja nimi. Kuinka se vaikuttaisi elämänlaatuun?

Toivoisin että Suomen päättäjät ravistelisivat näkemyksiään ja rakennusliikkeet kävisivät inspiroitumassa Kööpenhaminassa. Haluaisin Suomeen uudenlaisia persoonallisia taloja, jotka todennäköisesti parantavat asukkaidensa elämänlaatua, tekevät onnelliseksi ja kannustaisivat yhteisöllisyyteen ja luovuuteen.


Pyöreä opiskelija-asuntola! Meillä Kokkolassa on Tankarin vuokra-asunnot, joihin edes vietnamilainen vaihto-opiskelijamme ei halunnut majoittua. Lundgaard & Tranberg arkkitehtitoimiston suunnittelema Tietgen Student Hall on saanut inspiraationsa perinteisestä Etelä-Kiinan Hakka-arkkitehtuurista, johon en ole sen enempää perehtynyt, mutta oletan että siinä on pyöreitä muotoja.Mountain Dwellings yhdistää nerokkaasti parkkihallin ja sen päälle rakennetut asunnot. Bjarke Ingels Group on tämänkin talon suunnittelun takana. Jokaisella asunnolla on oma puutarha vaikka kyseessä on kerrostalo! Kaupunkiviljelijöiden paratiisi!
En tiedä mitä Bjarken mielessä on liikkunut, kun hän on suunnitellut VM Housea yhdessä muiden neropattien kanssa. Persoonallinen talo, jonka toinen kylki on näyteikkunaa, kuin se olisi halkaistu keskeltä paljastaen samalla kaiken elämän talon sisällä. Vaatii asukkailtaan hieman enemmän hauista ja halua olla oman elämänsä jatkuvassa Big Brotherissa, jossa kadulla kulkijat voivat seurata talon tapahtumia.
Pyörien päällä kulkee sekä nuori että vanha polvi. Tätä hauskaa kulkupelien kontrastia kuvatessani katse kiinittyi erikoiseen rakennelmaan, joka koostuu ainakin viidestä erilaisesta moduulista. Kyseessä on ilmeisesti päiväkoti ja rakennus herätti meissä molemmissa ihastuneita huokauksia. Keltainen moduuli päälimmäisenä on jalkapallokenttä, joka varmasti innostaa lapsia liikkumaan.
Pitkän päivän jälkeen arvostan suuresti hotellia, jonka kerrossiivoojat ovat tehneet perusteellisen huonesiivouksen lisäksi mörkötarkistuksen sängyn alta, jotta vieraat voivat levätä turvallisin mielin.

"Feel safe. We did clean here too...
(And we didn't find any monsters)"
Arthur Hotels