Matkablogeissa on kiertänyt jo pari vuotta #ReilutBlogit -haaste, johon halusin itsekkin ehdottomasti tarttua, koska matkustamisen eettisyys on ollut mielessä viime vuosina tavallista enemmän. Matkustamisesta on tullut todella tärkeä osa elämääni ja samalla koen siitä myös huonoa omaatuntoa. Eettisintä olisi varmasti pysyä kotona ja tutustua maapalloon kotisohvalta Avaraa luontoa katsoen, mutta paluuta entiseen ei enää ole. Maailmalle on päästävä, mutta miten voin matkustaa reilusti, niin että siitä ei aiheudu harmia paikallisille ihmisille, eläimille ja luonnolle?

Tähän kaveriin tutustuin 2008 aitaamattomalla apinatarhalla Amazonin sademetsässä, jossa oli pelastettuja eläimiä. Meistä tuli heti bestiksiä ja herra (?) hengaili harteillani melkein puoli tuntia.


Reilua matkailua voi tarkastella monesta eri näkökulmasta. Lentopäästöt, All inclusive matkailu, eläinten kohtelu ja esimerkiksi vedenkulutus ovat aiheita, jotka puhuttavat monia juuri nyt. Aiheesta on hankala kirjoittaa ilman saarnaavaa sävyä eikä tarkoitukseni ole moralisoida ja heristää sormea. Olen tehnyt itsekkin huonoja valintoja ennen kuin olen ottanut asioista selvää ja ajatellut asioita enemmän.

Minä halusin kirjoittaa lyhyesti ajatuksiani ihmisten ja ympäristön kunnioittamisesta lomakohteessa. Me länsimaissa koemme itsestäänselvyytenä, että voimme matkustaa toiselle puolelle maapalloa, kun arki alkaa painaa päälle ja kun pitää saada irtiotto omasta elämästä.

Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi mitä esimerkiksi Thaimaalainen perheen äiti ajattelee siitä, että heidän entiselle vehreälle kotirannalleen on rakennettu iso All Inclusive resortti, jonne hänellä ei ole enää asiaa lastensa kanssa. Länsimaista tuleva turisti yöpyy viiden tähden hotellissa vailla omantunnon tuskia samalla, kun alkuperäisväestön entiset asuinalueet supistuvat ja arvokasta luontoa tuhotaan uusien rakennusten tieltä.

Onko Suomen Lapista tulossa samanlaista aluetta meille suomalaisille? Onko hintatason noustessa vain kiinalaisilla turisteilla varaa nauttia meidän kauniista tunturimaisemista ja turismin lisääntyessä Lapin rauha vaihtuu vaivihkaa sirkushuveiksi ja krääsäkojuiksi? Turismia tarvitaan Lappiin, mutta toivottavasti kehitys ei karkaa käsistä.Muistetaan olla kiitollisia etuoikeudesta matkustaa ja tutustua maapalloon. Matkustamista ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä sillä koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toivottavasti Suomen passilla saa jatkossakin matkustaa lähes joka puolelle ja turvallisuustilanne maailmalla pysyy niin hyvänä, että se mahdollistaa meidän reissuruunien matkustamisen.

"Ihan rehellisesti - kuinka monella teistä kaikista tänne tulevista turisteista on aavistustakaan siitä, missä te olette? Tulisin iloiseksi, jos tietäisitte edes jotain Thaimaasta ennen kuin nousette lentokoneeseen." Jirawat Thiprat taksikuski Phuketista (lainattu kirjasta Tervetuloa Paratiisiin - Reportaasi turismiteollisuudesta)

Uudessa kulttuurissa matkustaminen helpottuu, kun kohteesta ottaa etukäteen selvää ja samalla opit arvostamaan kohdemaata ja sen luontoa ja asukkaita eri tavalla ja sulaudut paremmin joukkoon. Ehkä jopa haluat kohdata paikallisia ja jutella heidän kanssaan ja oppia heidän arjestaan jotain. Kohdata heidät ihmisinä ja kunnioittaa heidän kulttuuriaan ja sääntöjään. Vaikka me olemme lomalla, niin paikalliset elävät omaa arkeaan matkakohteessa.Englantilaisjärjestö Tourism Concern Pattricia Barnett arvelee meidän etsivän jotain sellaista, mikä on kadonnut omasta arjestamme.

"Elämästämme täällä länsimaissa on tullut yhä kaupallisempaa, ja olemme melko vieraantuneita toisistamme. Uskoakseni me yritämme saada kosketuksen jonkinlaiseen alkuperäiseen tarkkailemalla toisenlaista elämäntapaa. Ongelma on siinä, että että me emme näe heitä oikeina ihmisinä. Heistä tulee vain meidän lomamme kulissi, me katsomme heitä, otamme valokuvia, seuraamme heidän tanssiesityksiään. Me menemme eläintarhaan."
(lainattu kirjasta Tervetuloa Paratiisiin - Reportaasi turismiteollisuudesta)


Uuteen kulttuuriin ja historiaan tutustuminen on myös todella mielenkiintoista. Maailma on täynnä mitä erilaisimpia tapoja ja käytäntöjä. Rahaa ojennetaan kahdella kädellä, lasten päälakeen ei saa koskaan koskea Aasian maissa ja sormella ei saa osoittaa muuta kuin eläimiä. Taksia ja tarjoilijaa kutsutaan kämmen alaspäin. Lähi-idässä peukalon nostaminen pystyyn on hävytön ja todella rivo ele, vaikka se meillä Suomessa onkin tsemppauksen osoitus.
Omat parhaat reilut matkamuistoni liittyvät yleensä paikkoihin, joissa saa olla lähellä paikallista arkea. Majoittuminen paikallisten ylläpitämissä hosteilleissa tai majataloissa ja syöminen katukojuissa ja paikallisten suosimissa ravintoloissa ovat reissaamisen suola. Koen, että olen jättänyt maahan jotain samalla kun olen itse saanut valtavasti matkaltani. Muista ainakin nämä asiat, kun haluat matkustaa reilusti:

Kunnioita ja arvosta paikallisia tapoja ja perinteitä ja muista arvostaa myös paikallisia ihmisiä. Tutustumalla kohteeseen etukäteen tiedät mm. kohteen pukeutumissuositukset ja vältyt noloilta tilanteilta esimerkiksi temppeliin pyrkiessäsi. Känniurpoilu on jo myös niin vanhanaikaista, joten suosittelen janoisia pysymään kotona.

Suosi paikallista, kun liikut, nukut, syöt ja teet ostoksia. Näin suurin osa matkasi hinnasta jää kohdemaahan.

Säästä energiaa ja vettä. Me Suomalaiset olemme tottuneet siihen, että puhdasta vettä on runsaasti tarjolla, mutta monissa maissa vedenriittävyys on ilman turistejakin ongelmallista. Turistit käyttävät yleensä moninkertaisen määrän vettä paikallisväestöön verrattuna ja se saattaa hankaloittaa heidän elämäänsä.

Kierrätä ja roskaa mahdollisimman vähän. Meillä Suomessa jätteitä lajitellaan ja uusiokäytetään, mutta monissa maissa roskat saattavat päätyä jopa mereen. Onkin tärkeää pyrkiä roskaamaan mahdollisimman vähän ja tuoda ongelmajätteet esim. patterit varmuuden vuoksi takaisin Suomeen jolloin voit olla varma, ettei luonnolle aiheudu harmia. Jos haluat välttyä jatkuvalta juomapullojen ostamiselta voit hankkia LifeStraw Go -juomapullon, jolloin matkan aikana ei tarvitse ostaa yhtään muovipulloa. Kirjoitin pullosta aiemmin ja jutun voi lukea täältä.

Ihmisen ei tarvitse päästä joka paikkaan. Paratiisin metsästämisestä on tullut iso ongelma ympäristölle, kun suuret massat etsivät jatkuvasti uusia koskemattomia kohteita. Mielestäni napa-alueet ja autiosaaret olisi syytä jättää luonnontilaan.

Matkusta sesongin ulkopuolella, niin ympäristön kuormitus jakautuu tasaisemmin ympäri vuotta. Monesti matkustaminen sesongin ulkopuolella on myös edullisempaa ja tunnelma on rauhallisempi ilman suuria turistimassoja.

Älä kuvauta itseäsi eläinten kanssa, sillä yleensä villieläimiä pidetään huumattuina, jotta niistä tulisi ihmisille vaarattomampia. Älä tue eläintarhoja, joissa eläimiä kohdellaan huonosti.  Älä myöskään mene norsusafarille, sillä norsun ruumiinrakenne ei ole tarkoitettu ihmisten kantamiseen. Aiheesta mielenkiintoinen juttu Tarinoita maailmalta blogissa, jonka voit lukea täältä.

Tässä vielä hyviä tekstejä reilusta matkailusta, jotka kannattaa lukaista jos aihe kiinnostaa:

tarinoitamaailmalta.com/kestava-matkailu-kenen-vastuu/

www.reilumatkailu.fi/elaimet-viihdyttavat-mutta-milla-hinnalla/

www.reilumatkailu.fi/reilun-matkailijan-ohjeet/suojele-ihmisia-elaimia-ja-luontoa/

Osallistumisohjeet:
  1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
  2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
  3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.
Kerro kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen.