Hätätila! Sinulla on kolme tuntia aikaa kerätä arvokkain omaisuutesi ja sen jälkeen kuljetamme perheesi turvaan. Ei huolta, pääset muutaman päivän päästä takaisin kotiin.
Kukaan ei koskaan palannut. 

Kokkolan, Mikkelin tai Porvoon kokoinen 50 000 ihmisen kaupunki tyhjennettiin Chernobylin ydinvoimalan tuhouduttua 26.4.1986. 

Uimahalli, jalkopalloareena, huvipuisto, supermarket, päiväkoti ja kerrostalot kylpevät autioina heinäkuun auringossa. Luonto on vallannut kaupungin. Asfaltin halkeamista kasvaa puita ja pensaita. Siellä täällä keltainen varoituskolmio varoittaa korkeista säteilymääristä. On pysyttävä polulla ja varottava lahonneita lattialautoja päiväkodin ja kylätalon sisällä. Talojen sisällä tuoksuu vanhalta kellarilta ja valoa on välillä niukasti. Selkäpiitä karmii. Olemme paikalla pienellä porukalla ja kaupunki tuntuu todellakin autiolta. 

Taloista on varastettu melkein kaikki irtaimisto ja päiväkodin rautasängyt näyttävät kolkoilta ilman patjoja. Jonkun lempinukke on unohtunut ikkunalaudalle, jossa se odottaa omistajaansa. Voin melkein kuulla lasten naurua ja askeleita natisevilla lautalattioilla.Surullinen ja autio entinen kylän päätie näyttää nyt vain leveältä metsäpolulta. Sen molemmin puolin on kuitenkin lahonneita omakotitaloja, päiväkoti ja kylätalo, jossa muinoin kokoonnuttiin ja pidettiin juhlia ja tapahtumia.
Ydinvoimalan kupeessa jäähdytysaltaassa uiskentelee kolmimetrisiä monneja, jotka kasvavat suuremmiksi kuin muualla, koska kalastusta ei harjoiteta täällä päin.


Reaktorin ja sen sisällyksen ympärille on rakennettu teräksestä ja betonista Eiffel-torniakin painavampi sargofagi eristämään suurimmat säteilylähteet. Seisomme reaktorin vieressä hämmentyneinä. Onko tässä turvallista olla? Opas rauhoittelee meitä.

Alueella on monta reaktoria, mutta mikään niistä ei ole enää toiminassa. Räjähtäneen voimalan pihalla käy kuitenkin kuhina, sillä rakennustyöt jatkuvat edelleen.  Myös sargofagin suojissa työskentelee urheita miehiä palaten aina lyhyen työajan jälkeen pitkäksi toviksi kotiin välttääkseen vaarallisen annostuksen säteilyä.


Olikohan alueella sittenkin vaarallisia määriä säteilyä, sillä alla olevan kuvan yläreuna vioittui. Hmm.

Vierailu Chernobylissä muistuttaa taas siitä kuinka ihmiset voivat saada aikaan massiivista tuhoa toisilleen ja ympäristölle, tahattomasti tai tahallaan. Auschwitz ja Kambodzan Tuol Sleng -vankila toivat aikoinaan samoja ajatuksia mieleen. Näiden asioiden äärellä tuntee itsensä pieneksi.Katukoira näykkii pohjettani samalla, kun kävelemme kohti Venäläistä Tikkaa eli vanhaa Neuvostoliiton aikaista tutkajärjestelmää. Opas kysyy haluammeko kiivetä tämän metallikasan päälle yli 100 metrin korkeuteen. Aikaa kiipeilyyn olisi hyvä varata n. 45 minuuttia. Jännä kyllä jäämme mieluummin turvallisesti maan pinnalle. Puolen kilometrin levyinen tutkajärjestelmä näyttää vaikuttavalta myös maasta katsottuna.Kun olemme kertoneet retkestämme Chernobyliin meiltä on yleensä aina ensimmäisenä kysytty onko alueelle turvallista matkustaa. Vertailun vuoksi, useimmissa ydinvoimaloissa ympäri maailmaa on turvarajat niiden henkilökuntaa koskien, joka on 50-100 mikrosieverttiä per päivä. Yhden päivän tutustumismatkan aikana vierailija saa gammasäteilyä vähemmän kuin 2-3 mikrosieverttiä. Hyvin todennäköisesti saat enemmän säteilyä lentosi aikana Kiovaan.

Chernobylin alueelle retkiä järjestää esimerkiksi Chernobylwel.come

Jokaisella vierailijalla tulee olla voimassa oleva passi mukanaan koko ajan. Passia kysytään retken alussa ja tarkistusasemilla. Muista ettei mihinkään saa koskea eikä maahan laittaa esimerkiksi kameralaukkua. Ydinvoimalan lähettyvillä on lisäksi tarkat säännöt mitä saa kuvata. Alueella liikkuessa tulee pukeutua pitkiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan ja jaloissa pitää olla suljetut kengät eli ei sandaalit. Chernobylwel.come suosittelee vanhojen vaatteiden käyttämistä, jotka voidaan helposti pestä tai jopa heittää menemään, jos et pääse lopputarkastuksesta läpi. Tarkastuksessa asetutaan seisomaan laitteeseen, joka mittaa säteilyn määrän. On kuitenkin epätodennäköistä, että punainen valo syttyy palamaan ja joudut jättämään kenkäsi ja vaatteesi henkilökunnalle.

 Kotiinviemisiksi saimme T-paidat hauskalla tekstillä: "Enjoy Chernobyl, Die Later".