Olen niin pettynyt, kun Mustameri ei ollutkaan musta vaan kauniin turkoosi.
Rantaa lähestyttäessä tuntuu, kuin siirtyisimme aivan eri kohteeseen. Suurkaupungista turistirysään. Kadun varsille ilmestyy katukauppiaita ja ihmisiä uima-asuissa. Hiekka tuntuu miellyttävältä varpaiden välissä ja iloitsen roskattomasta rannasta.  Ilma tuntuu seisovalta ja torkahdan välillä kirja kädessä, josta en saa luettua kuudessa tunnissa kuin muutaman sivun. Kulutan suurimman osan ajasta siirrellen aurinkovarjoa ja seuraten satoja muita rannalla olijoita. Taidamme olla täällä paikallisten ja Venäläisten turistien kanssa, sillä korviimme ei kantaudu englantia, italiaa, espanjaa saatika suomea. Nälän yllättäessä kyrilliset kirjaimet harhauttavat meidät pahasti ja lounaan tilaaminen osoittautuu haastavaksi. Englantia puhuu vain harva, mutta käsimerkeillä ja elekielellä pärjää vallan mainiosti. 

Täydellinen valinta häämatkakohteeksi!




Matkailijan tärkeä sanasto:

Kassa = Kacca
Market = Mapket
Summa = Cymma

 Kiitos = Дякую (Kyrillisiä kirjaimia on mahdoton tulkita!)



Olemme noin 450 km päässä Krimiltä ja naureskelemme keskenämme, kuinka median luoma kuva Ukrainasta levottomana matkailukohteena on hieman harhaanjohtava. Ei täällä joudu varomaan luoteja ja selviytymään mellakoiden keskellä. Täällä asuu tavallisia ihmisiä, jotka tekevät omia arkipuuhiaan, käyvät töissä ja koulussa ja ehkä illalla käyvät viilentymässä Mustassameressä.




Odessa tuntuu suurelta rauhalliselta ja lupsakalta puistolta suurien puiden reunustaessa kadut tarjoten samalla suojaa paahtavalta auringolta. Jokaisesta kadunkulmasta voi poimia matkaansa herkullisen kupin kahvia ja bongailla nostalgisia vanhoja ajopelejä.




Suurimpiin nähtävyyksiin taitaa lukeutua Potjomkinin portaat. Kyllä. 192 porrasta. Siinäpä vasta upea näky!


Jos uudisrakentajan budjetti on pieni tai tontin muoto haastava, niin ainahan voi jättää yhden seinän rakentamatta. Tietystä kuvakulmasta katsottuna tämä kerrostalo näyttää yksiseinäiseltä. Vaivaamaan jäi miten asukkaat ovat sisustaneet olohuoneensa.


Museoita, kirkkoja ja muistomerkkejä varmasti löytyy joka kulmalta, mutta me tultiin tänne syömään. Vegano Hooliganon vihreät tofuburgerit tuli testattua monena päivänä, joten niiden laatu on varmistettu ja lisäksi True saa myös isot suositukset. Suomen ravintolahintoihin tottuneelle tuntuu ilahduttavalta saada 5-10 euron loppulasku.










Muistinko mainita, että kaupungissa on paljon kissoja.