Tällä kertaa nelihenkinen retkikuntamme suuntasi kolmeksi viikoksi Changin kukkulaiselle viidakon peittämälle saarelle, joka sijaitsee Thaimaan itärajalla lähellä Kambodzaa. Thaimaan sisällä matkustaminen on tehty helpoksi myymällä turisteille valmiita paketteja, joihin kuuluu sekä minibussimatka että lautta kohteeseen. Viiden tunnin bussimatka ja alle tunnin lauttamatka Changille maksaa neljältä hengeltä noin 50 euroa.
 Perillä satamassa odottaa avolavatakseja, jotka kyyditsevät matkalaisen perille kohteeseen noin 2 eurolla per henkilö. Nämä lavataksit ovat muutenkin kätevä tapa liikkua saarella. Voit ottaa kyydin lennosta ja kertoa minne olet matkalla tai vastaavasti painaa taksin katossa olevaa painiketta, kun haluat hypätä pois kyydistä.

Olimme varanneet jo Suomesta käsin kahdeksi ensimmäiseksi yöksi tukikohdan Pearl Beachin kohdilta keskeltä saaren länsirannikkoa. Ranta on saaren onnettomimpia kivikkoisuutensa ja vaikeakulkuisuutensa takia joten oli selvää, että vuokraisimme skootterit ja lähtisimme tutkimaan saaren rantoja ja majoitustarjontaa.


Pearl Beach


Pohjoisin Chang Noi Beach sopii sellaiselle, joka matkustaa omalla helikopterilla ja jonka vuositulot ovat suuremmat, kuin minun. Taisimme tosin tulla rantaan jonkun tasokkaamman resortin kohdalta, sillä Bookingin mukaan rannalta löytyy myös edullisempaa majoitusta, joilla tuskin on helikoptereille laskeutumisalustaa.

Chang Noi Beach

White Sand Beach on saaren vilkkain ja sieltä löytyy palveluita joka lähtöön ja ranta on täynnä auringonpalvojia. Käytimme rannan pankkipalveluita, ostimme uimarenkaan, söimme ja poistuimme.

White Sand Beach


Lonely Beach vaikutti varsin kauniilta ja rauhalliselta ja siinä rantaa ihastellessa ja majoituksen hintoja tiedustellessamme saimme samalla työkutsun suomalaisen TV-sarjan kuvauksiin. Epäselväksi jäi mikä tuotanto oli kyseessä ja mitä pesti piti sisällään, mutta kyllähän se aina mukavalta tuntuu, kun töitä tarjotaan.

Rantoihin tutustumisen vastapainoksi ajelimme sisämaahan Klong Plu -vesiputoukselle, jonne patikointi ei vaadi suuria eränkävijän taitoja. Metsäpolun pituus on noin kilometrin luokkaa ja sen voi tallustella varvastossut jalassa. Sisäänpääsymaksu aikuiselta 5 euroa ja lapsilta 2,5 euroa. Hieman hintavaa sanoisin, mutta kun pääset uimaan viileään veteen kauniisiin maisemiin, hinta tuntuu pieneltä. Vedessä asustaa muuten aika paljon isoja, joskin vaarattomia kaloja.

Uiminen ja skootteriajelu sai energiatasot niin alas, että suuntasimme suosikkikahvilaamme jäätelölle, sitruunapiirakalle ja cappucchinolle. Marin Coffee on suosittu ketju Changilla ja melkein joka kylästä löytyy oma kahvila, josta saa laadukasta ja maittavaa syötävää.
Tutkiskelimme kahvikupposten ääressä karttaa ja pohdimme mille rannalle meidän olisi paras asettua. Kaipasimme rauhallisuutta, mutta kuitenkin palveluita kävelyetäisyydellä. Huomasimme kartassa Kai Bae Beachin eteläkärjessä sijaitsevan Porn`s Bungalowsin. Hihittelimme hieman nimelle, mutta päätimme käydä skoottereilla katsomassa olisiko resortissa potentiaalia. Ja olihan siinä.

Siistejä puumökkejä edullisesti rauhallisen rannan tuntumassa, oma riippumatto terassilla ja lähimpään kylään noin kilometrin matka. Ja mikä tärkeintä resortin omistaa Thaimaalainen pariskunta, jolloin tiedän että rahani jäävät paikallisille eikä monikansallisille yrityksille. Ravintola oli ehdottamasti rannan paras ja tilasimme lähes päivittäin kookosjuomia ja nuudeliannoksia. Oma aamusuosikkini oli kookosmaitoon tehty samettinen puuro hedelmillä.Viikko Porn`s Bungalowissa sai meidät kaipaamaan ilmastointia ja sen mukanaan tuomaa mahdollisuutta kuiviin vaatteisiin ja paremmin nukuttuihin öihin. Päivän aikana ulkona kuivuneet vaatteet olivat yöllisen sateen jäljiltä aina märkiä riippumatta siitä, että ne oli jo pakattu rinkkaan. Tropiikissa reissaamisen laitapuolia on jatkuva kosteus.

Minä kaipasin puolestani myös perhehuonetta kahden erillisen mökin sijasta. Välillä tuntui siltä, että minä ja tyttäreni vietimme omaa lomaa ja Kartanlukijani tyttärensä kanssa omaansa omassa mökissään.

Hyppäsimme taas skootterin selkään kirkas tavoite mielessä. Rauhallinen ranta, ilmastointi, ehkä jopa lämmin suihku, huoneen hintaan kuuluva aamiainen ja pienenä optiona uima-allas, joka mahdollistaisi myös iltauinnit. Changilla kun tuo vuorovesivaihtelu on välillä aika rajua ja meri katoaa iltapäivällä kauas horisonttiin. Yleensä en suosi uima-altaita sen takia, että ne kuluttavat valtavasti vettä ja niiden lämmittämiseen ja puhtaana pitoon menee paljon energiaa.

Kai Bae Beachiltä löysimme aarteen. Pajamas -hotelli/hostelli sijaitsee kauniilla ja rauhallisella rannalla ja lähimpään kylään ei ole kuin noin puoli kilometriä. Tomeran Thaimaalaisen naisen omistama hotelli on tunnelmaltaan pirteä, raikas, nuorekas ja kodikas ja Pajamas täytti kaikki vaatimuksemme mitä toivoimme viideltä viimeiseltä yöltämme Changilla.Saaren länsipuoli alkoi olla meille jo aika tuttu ja meitä kiehtoi ajatus itäpuoleen tutustumisesta ja ajamisesta skoottereilla saaren eteläisimmälle rannalle - Long Beachille.


Paikoitellen tietä reunustaa isot keltaiset kukat, sellaiset joita äidit aina ostavat kesäisin parvekelaatikoihin. Suurinosa tiestä kulkee keskellä vehreää metsää ja puiden varjossa ajo viilentää mukavasti ihoa. Tie mutkittelee ja välillä on jyrkkiä ylä- ja alamäkiä, niin kuin muuallakin saarella, ja sen tähden näille teille lähteäkseen on hyvä olla aiempaa ajokokemusta.

Itäpuolella on pari pikkurantaa, mutta rantojen takia sille puolelle saarta ei kannata lähteä. Luonto, paikallisuus ja hiljaiset tiet ovat mukavaa vaihtelua vilkkaaseen länsipuoleen tottuneelle.Long Beachillä on turkoosia ja kirkasta vettä ja rentouttava tunnelma. Tänne ei kovin moni eksy, sillä tänne päästäkseen täytyy kiertää koko saari pohjoisen kautta. Etelässä kylien välissä ei kulke tietä ja ehkä juuri sen takia tämä alue onkin pysynyt mukavan rauhallisena. Alkeellisissa bungaloweissa saa painaa päänsä tyynyyn 5-8 euron hintaan. Vietimme rannalla tovin syöden, uiden ja istuskellen, kunnes painoimme taas kypärät päähämme ja huristelimme mutkaisia teitä takaisin länsirannikolle.