Istuskelin rannalla varjossa ja luin kirjaa. Kun nostin katseeni merta päin näin ulapalla lipuvan jätelautan. Ihmettelimme Kartanlukijani kanssa lauttaa yhdessä ja rinnassa kuohahti suru, viha ja epätoivo. Hukumme kohta roskaan ja ongelmaan ei ole vieläkään keksitty tehokasta ratkaisua.
Huomaamme lautan reunalla liehuvan lipun ja selviää, että vedessä onkin suuri kalastusverkko. Tällä kertaa onneksi näin. Toivottavasti kalastajan verkkoon on tarttunut enemmän kaloja, kuin roskia. 

Jäteongelma on kuitenkin todellinen. Tyynellämerellä pyörii noin kahden Ranskan kokoinen roskalautta, joka jatkaa kasvamistaan.

Vain pari viikkoa sitten lähdin tyttäreni kanssa melontaretkelle Thaimaan Changin saaren Kai Bae -rannalta ja suuntasimme vastapäiselle pienelle autiosaarelle. Näky oli lohduton. Jo matkalla sinne ongimme kyytiin muovipulloja ja sandaaleja, mutta rannalta löytyi vieläkin enemmän roskaa. Otimme puskassa lojuneen ison muovisaavin ja keräsimme sen täyteen roskia ja paluumatkalla pelastimme merestä vielä sen minkä voimme. Saalis oli säälittävän pieni ja teko tuntui merkityksettömältä. Seuraavana päivänä rannalla olisi taas uudet roskat ja meressä uusia parittomia sandaaleja.

Euroopassa kierrätyksen tarpeellisuus ja muoviongelma on jo tiedostettu ja ostoksille mennessä ihmiset ottavat tottuneesti kestokassin mukaansa. Tässäkin on toki parantamisen varaa. On hyvä, että muoviongelmasta ja ylipäätään jäteongelmasta puhutaan ja aktivoidaan ihmisiä esimerkiksi #muovitonmaaliskuu -kampanjalla. Kampanjalla on omat Facebook-sivut ja esimerkiksi Ylen Puoli Seitsemän -ohjelma on mukana jakamassa sivuillaan tietoa ja vinkkejä. 


Sen sijaan, että kierrättää tuottamansa jätteet huolellisesti olisikin nyt syytä kiinnittää enemmän huomiota myös siihen, ettei jätettä alunperinkään syntyisi niin paljon. Jos haluaa jatkossa elää Zero Waste - periaatteella se vaatii jo hieman enemmän asiaan vihkiytymistä ja isompia elämänmuutoksia, mutta se on täysin mahdollista. Kannattaa lukea Helena Marttilan juttu aiheesta Zero Waste: kuinka sen teen, osa 1.  

Mutta myös pienemmillä teoilla on merkitystä. 

Suurin osa ymmärtää, ettei muovi kuulu luontoon, saatika meriin, järviin ja jokiin. Meillä Suomessa kierrätys toimii ja muoveista voidaan jalostaa jopa uusia tuotteita. Koska esim. joissain Aasian maissa ei ole vielä kehittynyttä jätteiden kierrätystä on tärkeää, että jätettä syntyisi vähemmän, kierrätys tehostuisi ja ihmisten tietoisuus lisääntyisi. Totuus on kuitenkin se, että esim. Thaimaassa marketissa käydessäsi kassaneiti pakkaa jokainen ostoksesi muovipusseihin ja kaupan hyllyt notkuvat yksittäispakattuja tuotteita aina banaaneista lähtien. Kyllä! Jopa banaaneja saa yksittäispakattuna. Kuljetankin aina pientä kestokassia mukana, jonne pakkaamme perheemme ostokset.

Roskia kyllä kerätään ja jäteauto käy ne hakemassa, mutta mitä roskille todellisuudessa tapahtuu sen jälkeen jää hämärän peittoon jopa paikallisilla Thaimaassa, Changin saarella. Paikallinen pizzeria yrittäjä Momo arveli, että suurinosa jätteestä poltetaan ja osa pilkotaan pienemmäksi. Momo tiedostaa jäteongelman, mutta sanoo samalla surullisena, että suurinosa Thaimaalaisista ei ymmärrä asian vakavuutta. Hän heittäisi pallon hallitukselle. Vasta lainsäädännön kautta saadaan aikaan muutoksia. 
 
Reissaaja voi pienentää omaa jätekuormaansa huomattavasti esimerkiksi kuljettamalla mukanaan omaa vettä suodattavaa LifeStraw Go -juomapulloa, sillä joka minuutti ostetaan miljoona muovista juomapulloa, joista suurinosa päätyy tavalla tai toisella maailman meriin ja luontoon. Joka vuosi valtava määrä merinisäkkäitä, kilpikonnia ja merilintuja kuolee syömäänsä muoviin ja jos muoviongelmalle ei tehdä mitään maailman merissä on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kaloja.

Ekoarki.fi sivustolla on hyvä juttu muovin ympäristövaikutuksista ja konkreettisia vinkkejä, joita jokainen kuluttaja voi tehdä arjessaan. Jutun voi käydä lukaisemassa täältä.


Meidän perheessä on ollut käytössä kaksi LifeStraw Go -juomapulloa jo muutaman vuoden ajan ja tavoitteeni on, että meidän ei tarvitse ostaa reissuilla yhtään pullovettä. Viimeisimmällä Thaimaan matkalla jouduin taipumaan muutaman kerran, kun sairas lapsi halusi kylmää vettä tai kun unohdimme vesipullot majoituspaikkaan. Täytämme pullot yleensä aamulla majapaikan vessan hanasta ja pitkin päivää täytöt tehdään ravintoloiden vessoissa käsienpesualtaiden vesihanoista. Metsäretkillä olemme ottaneet vettä myös puroista ja lammista. Luotan pullon suodatustehoon täysin ja on ihanaa, kun ei tarvitse kantaa ostovettä mukanaan. Ympäristö ja kukkaro kiittävät.
 
 
 

LifeStraw GO -pullo ei sisällä kemikaaleja eikä sen käyttö vaadi pumppaamista. Koska suodatinelementti on pullon sisällä, se ei vie myöskään ylimääräistä tilaa. Markkinoille on tullut uusi LifeStraw Go 2-Stage -malli, jossa on aiempaa edistyksellisempi aktiivihiilisuodatin. Pullon avulla voit suodattaa itsellesi noin 1000 litraa vettä ja kun vesi lakkaa virtaamasta suodattimen läpi ja et vain yksinkertaisesti enää saa juodaksesi, tiedät että suodatin on tullut tiensä päähän. Helppoa. Alla hieman enemmän faktoja.
 • 0,2 mikronin suodatuskoolla tehty ontoista kuiduista valmistettu suodatinelementti
 • Suodattaa 99,999% alkueläimistä (Giardia lamblia ja Cryptosporidium parvum)
 • Suodattaa 99,9999% bakteereista (escherichia coli, campylobakteeri, vibrio cholera,   
 • pseudomonas aeruginosa, Shigella, salmonella)
 • LifeStraw-suodatinteknologia on testattu tosioloissa mm. Haitin maanjäristysalueilla ja  Pakistanin tulva-alueilla
 • Mitat 23.5 x 8cm
 • Tilavuus 0.65L
 • Kestävä ja ultrakevyt rakenne
 • Vaihdettava aktiivihiilisuodatinkapseli
 • BPA vapaa eikä sisällä kemikaaleja
 • Helposti puhdistettava
 • Paino 168g
Jokaisesta ostetusta LifeStraw-suodattimesta lahjoitetaan pieni rahasumma FollowtheLiters.com -toimintaan. Yhden suodattimen ostaminen riittää antamaan yhdelle lapselle Afrikassa puhtaan juomaveden yhdeksi kouluvuodeksi. Valmistajan sivuilla on paljon lisätietoa tuotteista ja yrityksen tavoitteista. Niistä voit lukea lisää täältä.

Kuva LifeStraw

Kirjoitettuani tämän tekstin tajusin, että nyt olisi hieno tilaisuus aktivoida kanssamatkustajia ja sain maahantuojan ja Varuste.netin mukaan kampanjaan. Ilokseni voinkin kertoa, että osoitteesta varuste.net/kampanja pääsee tilamaan itselleen oman suodattavan LifeStraw Go 2-Stage -juomapullon alennettuun hintaan 56,90€ käyttämällä koodia MAAILMANYMPARI80. Kampanjahinta on voimassa 30.6.2018 asti.

En ole saanut rahaa tämän jutun kirjoittamisesta, mutta sain mahdollisuuden arpoa pullon yhdelle onnelliselle blogini lukijalle. Voittaja saa valita itselleen joko pinkin, liilan, sinisen tai vihreän pullon. (Harmaata ei ilmeisesti tuoda maahan tällä hetkellä.) Arvontaan voit osallistua 8.4 asti.

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla ajatuksiasi muovittomasta maaliskuusta, joko tänne blogiin, Instagramiin tai Facebookkiin. Millaisia muutoksia olet tehnyt tai haluaisit tehdä omassa arjessasi ja reissuissasi, jotta saisimme yhdessä jätteen määrää pienemmäksi?


EDIT 30.3.2018. Arvonnan uusi päättymispäivä 8.4.2018. Bloggerin kankean kommenttikentän takia suosittelen arvontaan osallistumista kirjautumalla tai Facebookin puolella. Huomioithan, että kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi kommenttikenttään, se näkyy myös muille lukijoille. Onnea arvontaan!