Olen löytänyt lukemisen ihmeellisen maailman vasta aikuisiällä ja olen erityisen viehtynyt matkailuaiheisiin kirjoihin. Tässä kymmenen parhainta matkakirjaa kesän riippumattohetkiin.

1. Islantilainen Voittaa Aina - Satu Rämö


Satu Rämö sai minut haaveilemaan Islannista muutama vuosi sitten mukaansatempaavalla kirjallaan. Opus on sopivasti täynnä mielenkiintoista faktaa tuosta erikoisesta maasta ja sen kiehtovasta kulttuurista sekä todella mielenkiintoinen tarina Islantilaistumisesta. Satun islantilaista perhearkea voi lukea Salamatkustaja -blogista.
 

2. Melkein Geisha - Minna Eväsoja


Minna Eväsojan tarina teekouluopinnoista 90-luvun Japanissa on niin koukuttava, että kirja on pakko ahmia kerralla. Kansien välissä on kokoelma hauskoja ja kauniita tarinoita suomalaisen naisen näkökulmasta siitä millainen japanilainen kulttuuri voi olla kaikessa ihanuudessaan ja hankaluudessaan.

3. Autiopaikoilla - Johanna Vehkoo


Kirjoittaja matkustaa kohteisiin, jotka on jostain syystä hylätty ajan saatossa. Kaivoskylä Kainuussa, aavekaupunki Huippuvuorilla, Detroit ja monet muut kohteet otetaan tarkasteluun ja pohditaan autioitumisen syitä ja mahdollisuuksia. Reportaasi tyylinen kirja on oivaltava, mukaansatempaava ja se taustoittaa hienosti kohteiden historiaa.

4. Reissukirja - Rauli Virtanen


Rauli Virtasen matkaelämänkertaa lukiessa aivan hengästyy. Miten yhden ihmiselän aikana on mahdollista kokea niin paljon? Huikea tarina kuuluisan suomalaisen toimittajan elämästä maailmalla.

5. Villi Vaellus - Cheryl Strayed


Tositapahtumiin perustuva tarina 22 vuotiaasta Cherylistä, joka lähtee vaeltamaan yksin Pacific Crest Trailin osuuden Mojaven autiomaasta Oregoniin. Ilman aiempaa kokemusta vaeltamisesta ja varusteista eteen tulee kaikenlaisia ongelmia, jo heti matkan alkumetreillä. Kirja on samalla nuoren naisen kasvutarina, jota lukija saa seurata ja samalla jännittää reitin etenemistä. Minä yritän selvitä tänä kesänä päivävaelluksesta jossain Suomen kansallispuistoista, joten nostan hattua tälle rohkealle naiselle.

6. Merikirja - Morten A. Strøksnes


"Merikirja on tositarina ystävyksistä, kirjailija Mortenista ja kalastajasuvun kasvatista Hugosta, jotka päättävät pyydystää Länsivuonon jäähain. Teoksen kiistaton päähenkilö on kuitenkin meille yhä tuntematon valtameri.
Strøksnes esittelee pinnanalaista maailmaa antaumuksella, ja lopputulos on ilmiömäinen ja viihdyttävä yhdistelmä tarinaa ja tietoa, meribiologiaa ja mytologioita, kuriositeetteja ja olemassaolon kysymyksiä.
Merikirja kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta. Se on suolanmakuinen seikkailukertomus, mutta sitäkin enemmän faktantäyteinen rakkauslaulu majesteetilliselle merelle, jota kirjan jälkeen katsoo uusin silmin." Teksti on suoraan kirjan takakannesta ja allekirjoitan kaiken edellä mainitun.

7. Naparetki - Bea Uusma


Naparetki on kiehtova ja jännittävä tositarina kolmesta miehestä, jotka lähtivät kohti Pohjoisnapaa 1800-luvun lopussa. Samalla se on tarina naisesta, joka 130 vuotta myöhemmin yrittää selvittää mitä retkikunnalle tapahtui. Kirja voitti vuonna 2015 Ruotsissa parhaan tietokirjan palkinnon.

8. Maa kutsuu - Sanna Vaara


Kirjassa Sanna Vaara kertoo Muotkatunturin erämaa-alueella kokemastaan vaellusretriitistä muiden henkisyyttä tavoittelevien vaeltajien kanssa. Kirjassa pohditaan mm. ensikertalaisen valmistautumista erämaavaellukselle ja seurataan kirjoittajan henkistä kasvutarinaa Lapin upeissa maisemissa.

9. "Et kuitenkaan usko..." Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä - Kauko Röyhkä


Mitä tapahtui Venäjällä 90-luvulla ja 2000 luvun alussa suomalaiselle Villelle, joka päätti opiskella näyttelijäksi Leningradissa vailla kielitaitoa? Uskomattomia tarinoita toisensa jälkeen. Kun kirjan saa päätökseen jää hölmistynyt olo. Oliko puoletkaan tarinoista totta?

10. Mad World, Seikkailijan Atlas - Tuomas Milonoff ja Riku Rantala


Uutta matkakohdetta suunnitellessa avaan yleensä jossain vaiheessa Mad World-kirjan ja aloitan haaveilun. Kirja on tiukka tietopaketti kaikista maailman kolkista tarjoten tärkeitä faktoja, karttoja ja vinkkejä ja mikä parasta, kirjassa esitellään kohteita joiden olemassa olosta ei edes tiennyt. Täydellinen apu reissusuunnitteluun.

Jos listalta ei löytynyt sinun suosikkiasi, niin vinkkaa toki, niin kipaisen hakemassa kirjastosta lisää luettavaa?


Kuva Pixabay