On vaikea kirjoittaa historiasta lipsahtamatta tylsyyden puolelle. "The boring side", kuten iKaffe-kasvimaitopurkin kyljessä lukee hotellin aamiaisella. Ei kaikki tekstit voi kuitenkaan olla pelkkää discoa. Ja totuus on, että hotelli Helkan historia ja arvot olivat yksi syy miksi valitsin sen majapaikaksi Helsingin vierailulla. Siksi haluan ehdottomasti kertoa hieman hotellin historiasta. Muita syitä  hotellin valintaan olivat loistava sijainti Kampissa, herkullinen luomuun painottuva aamupala sekä Artekilla kuorrutettu kaunis sisustus.

Hotelli Helgan rakennuksella on pitkä historia sillä jo 90 vuotta sitten tiilinen jykevä rakennus tarjosi turvallisen asuinsijan naisille opiskelijakotina ja virkanaisten kotina. Tiloissa pyöritti toimintaansa myös hotelli Hospitzi. Hotelli Helgan perusti yksi Suomen vanhimmista naisjärjestöistä (NNKY-liitto ry) liiton naisten 20-luvulla rakennuttamaan taloon. NNKY naisten keskustoimiston lisäksi rakennuksesta löytyi myös leipomo, leipomomyymälä, kahvila, pesula ja päiväkoti. Vuosien kuluessa muu toiminta rakennuksessa hiipui ja Helga valloitti hotellitoiminnallaan kerrokset.

"Se oli kesä 1969, kun Neil Armstrong astui Kuun kamaralle – ja Hotelli Helka avasi ovensa asiakkaille Helsingissä."


Hotel Helga on mukautunut aina ajan vaatimuksiin ja korottanut ääntään tärkeiden asioiden puolesta. Tänään Helga kutsuu kaikki lämpimästi tervetulleiksi vastuulliseen, sydämelliseen ja moderniin hotelliinsa. Helga kannustaa avoimeen arvokeskusteluun ja toimii itse syrjinnästä vapaana alueena, joka on avoinna ihan kaikille yksilöille. Nämä arvot sopivat hienosti tämän ajan henkeen.Puitteet nautintoon olivat ihanteelliset kuudennen kerroksen kulmahuoneistossa maisemien avautuessa kaupungin ylle. Mielestäni on oikeutettua kutsua tiloja huoneistoksi, sillä meillä oli makuukamarin lisäksi olohuone, jonne 15-vuotias matkaseuralaiseni mielellään vetäytyi pehmeään aamutakkiin kääriytyneenä.

Illan tullen hipsimme molemmat harmaissa takeissamme ja valkoisissa kertakäyttötöppösissämme kohti saunatiloja, jotka olivat kuin suoraan sisustuslehdestä.

Historia huokuu käytävillä ja hotellihuoneessa ja on mukavaa, että naisten osuutta Helgan historiassa korostetaan. Onhan rakennuksen suunnitellutkin yksi Suomen ensimmäisistä naisarkkitehdeistä - Wivi Lönn.


Saunan jälkeen piipahdimme aulabaarissa, josta hain saunajuomaksi havunoksalla koristellun kirpsakan juoman. Valitsin juuri tämän suomihenkisen juoman, koska se sisälsi tujauksen Kyrö Distilleryn Napueta. Taisin nukahtaa aika sukkelaan 15-vuotiaan jälkikasvuni vielä tuijottaessa sinistä valoa hehkuvaa puhelintaan.

Oletko muuten koskaan ajatellut, että voit vaikuttaa maailmaan majapaikkasi valinnalla?

Hotel Helga ohjaa hotellitoiminnan tuotot omistajansa NNKY:n kautta kaikenikäisten naisten parhaaksi ympäri maailmaa. Ote NNKY-liiton sivuilta:
 

"Kansainväliset rauhan, ihmisoikeuksien ja kehitysyhteistyön kysymykset innostavat jäseniämme monenlaiseen toimintaan niin kotimaassa kuin ulkomailla. Sekä Suomen NNKY-liitto että NNKY:n Maailmanliitto pyrkivät naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen mm. koulutuksen ja kehitysprojektien avulla sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja naiskauppaa vastustamalla. Tärkeä työmuoto on nuorten naisten kouluttaminen johtajuuteen ja vastuuseen."


GREEN KEY - YMPÄRISTÖSERTIFIKAATTI

Valitsemalla hotellin, joka noudattaa kansainvälisen ympäristösertifikaatin Green Key- ohjelmaa edistät samalla kestävää matkailua. Green Key -sertifikaatin saadakseen hotellin tulee mm. mitata omaa hiilijalanjälkeään, tukea ympäristön hyvinvointia, käyttää puhdistuksessa ympäristömerkittyjä tuotteita ja hotellilla tulee olla selkeitä ympäristötavoitteita, joita myös mitataan. Tietenkin myös vettä ja energiaa säästetään päivittäisessä toiminnassa.

Käytännössä hotellivieraalle Green Key -ohjelma näyttäytyy esim. niin, että monen yön majoittujan lakanoita ja pyyhkeitä ei vaihdeta päivittäin, aamupalabuffetissa on tarjolla kasvisvaihtoehtoja ja luomutuotteita. Myös vieraiden informoiminen ja kannustaminen ympäristötyöhön on osa Green Key -ohjelmaa. Green Key -majoitusta voit etsiä täältä.


HYVIÄ VARAUSSIVUSTOJA VIHREÄMPIIN ÖIHIN

Jos haluat etsiä seuraavaa majoitustasi ympäristö edellä kokeile esimerkiksi bookdifferent sivustoa tai AirBnB:n ekologisempaa vastinetta EcoBnB:tä, joka listaa vain majapaikkoja, jotka käyttävät uusiutuvaa energiaa.

Mondo matkailulehden sivuilta bongasin maininnan uudesta Green Hotel World -sivustosta, jonka kautta voi varata majoituksen (mukana mm. Booking ja  Trivago) ja sivusto saa jokaisesta varauksesta pienen osuuden, jonka se käyttää matkailun hiilijalanjäljen pienentämiseen.

★ Tämä EI OLE yhteistyökirjoitus eikä kaupallinen kirjoitus. En saanut ilmaista majoitusta kirjoitusta vastaan, jos joku sitä nyt sattuu miettimään. Mielelläni olisin juttua vastaan kieriskellyt puhtaissa hotellin lakanoissa, mutta blogini lukijamäärät eivät riitä houkuttelemaan yrityksiä moiseen yhteistyöhön. Ehkä jonain päivänä. Kiitos Helka silti nautinnollisista hetkistä. Tapaamme varmasti uudelleen.