Uusin Mondo tipahti postiluukusta sopivasti junamatkalle lukemiseksi ja erityisesti Pekka Hiltusen artikkeli 30 x Muoviton Matka kiinnitti huomioni. Viimeisimmillä matkoillamme olemme kiinnittäneet paljon huomiota ympäristössä lojuneeseen muovijätteeseen ja omalta osaltamme pyrimme matkustamaan mahdollisimman muovittomasti. Poimin Mondon jutusta (9/2018) kymmenen kohtaa, joita toteutamme omilla reissuillamme. Otsikot ovat suoraan Mondosta, mutta tekstit ovat omaa hengentuotostani.

★ Tämä ei ole maksettu yhteistyö Mondon eikä muidenkaan jutussa mainittujen tahojen kanssa. Tämä on kirjoitettu yhteistyössä luonnon kanssa. Se tarvitsee usean äänitorven tullakseen kuulluksi.

1.     Opettele sanomaan ei.
Varsinkin Aasiassa kaupan kassa haluaisi pakata väheisetkin ostokset pieniin muovipusseihin ja näistä kannattaa kieltäytyä aina kohteliaasti.

2.     Ei kiitos etenkin kertakäyttöisille muovipulloille.
Euromonitor International -tutkimusyrityksen mukaan maailmassa myytiin vuonna 2016 noin 480 miljardia muovista juomapulloa (Lähde Mondo 9/2018). Siis ihan järkyttävä määrä ja kertakäyttöisten pullojen kulutus näyttää vain kasvavan. Meidän mukana kulkee nykyään LifeStraw-juomapullot, joissa on sisäänrakennettu vedensuodatin. Toimivat loistavasti niin kaukokohteissa kuin Euroopassakin. Pullosta olenkin kirjoitellut aiemmin tänne muovittoman maaliskuun yhteydessä.


3.     Käytä muovikassien sijaan pestävää, kevyttä kangaskassia.
Käytäntö alkaa olla aika yleinen kotikaupungissa, kun käy kaupassa, mutta samalla lailla voi toimia myös reissussa. Kannan aina kestokassia mukana, jonne voi pakata ostoksia pitkin päivää.

4.     Käytä omaa shampoota ja saippuaa.
Monissa hotelleissa on jo onneksi siirrytty isompiin uudelleen täytettäviin pesuainesäiliöihin, mutta jos kylppäristä löytyy pieniä yksittäispakattuja tuotteita, niin niitä ei kannata käyttää. Parempi on kuljettaa mukana omia pesuaineita ja mielellään biohajoavia. Varsinkin kehittyvissä maissa jätevedenpuhdistus voi olla aika alkeellista ja valitsemalla biohajoavia pesuaineita luontoon ei kerry sinne kuulumattomia kemikaaleja.


5.     Tarkista aurinkorasvasi ja muu kosmetiikkasi.
Mediassa on puhuttu paljon kosmetiikan mikromuoveista, jotka päätyvät vesistöihin ja jopa elimistöömme. Kukapa tällaista kosmetiikkaa haluaisi käyttää. CosmEthics –sovelluksen avulla ostosten teko kemppariosastolla helpottuu, kun se varoittaa tuotteista, joissa on mikromuovia ja muita haitallisia aineita. Valitsemalla fysikaalisen aurinkorasvan kemikaalisen sijaan vähennät omaa kemikaalikuormaasi sekä varmistut siitä, ettei myöskään vesistöihin liukene kemikaaleja. Näiden kahden aurinkosuojan eroista voit lukaista enemmän Yellow mood -blogin artikkelista.


6.     Ei kiitos kertakäyttöisille kuulokkeille lennolla.
Kuljettamalla omia kuulokkeita ja adapteria saat paremmat saundit elokuviin ja lisäksi vähennät jätettä. Jos et tarvitse lennolla myöskään muoviin pakattua huopaa, niin siitäkin voi kieltäytyä tai laittaa sen esim. hattuhyllylle odottamaan seuraavaa vilukissaa.

7.     Sinäkin voit poimia roskia matkallasi, vaikka rannalla kävellessä.
Voi tuntua turhauttavalta kerätä rannalta roskia tietäen, että merivirrat kuljettavat saman määrän roskia yön aikana takaisin rannalle. Roskia keräämällä näytät kuitenkin hyvää esimerkkiä ja ehkä paikalliset ymmärtävät, että turistit haluavat lomailla puhtaassa ympäristössä.

 
8.     Käytännössä kaikki isot hotelliketjut karsivat jätettä, etenkin muovia.
Hotelliketjut ja matkanjärjestäjät kuuntelevat asiakkaitaan ja onneksi monet matkailijat etsivät nykyään aktiivisesti tietoa hotellien vastuullisuudesta ennen majapaikan valintaa. Majapaikkojen on siis tehtävä muutoksia toimissaan säilyttääkseen asiakaskuntansa.  
Vihreämpiä majapaikkoja voi etsiä esim. Ecobnb-sivustolta tai GSTC-sivuilta.


9.     Miten voi ottaa vettä lennolle, kun sitä ei saa viedä turvatarkastuksesta läpi?
Helsinki-Vantaalla on 14 juomapistettä sekä myös vessojen hanoja, joista voi täyttää oman  juomapullon. Kartta täyttöpisteistä löytyy osoitteesta finavia.fi. Monella muullakin maailman lentokentällä on nykyään veden täyttöpiste, joten muuta ei tarvita, kuin oma juomapullo reissuun mukaan.

10. Vältä plastic shaming houkutusta,
eli muiden julkista moittimista muoviroskista. On aina hedelmällisempää kehua esim. hotellia tai matkanjärjestäjää, jos näet että kierrätys ja muovinkulutuksen vähentäminen kuuluvat heidän arkeensa. Positiivinen palaute lisää yleensä motivaatiota jatkamaan hyvää työtä. Jäteasioista kannattaa myös aina kysellä kohteesta ja tehdä selväksi, että aihe on tärkeä. Tiedon lisääminen sekä Suomessa että maailmalla on tärkeää, jotta jonain päivänä voimme taas nauttia roskattomasta luonnosta.


Käy ostamassa oma Mondosi lehtihyllystä tai käy lukaisemassa se lähimmässä kirjastossa ja lue 20 muuta keinoa vähentää muovinkulutusta matkoilla.


Jutun kuvat ovat reissuilta vuosien varrelta, mutta huomaatko mikä niissä on yhteistä? Puhdas luonto.