Muutaman vuoden verran me siitä haaveilimme, mutta emme koskaan saaneet aikaiseksi. Olisi pitänyt hankkia varusteita ja selvittää sopivia retkikohteita Suomessa perheen kanssa telttailuun. Minä olin nukkunut viimeksi lapsena teltassa ja en ollut koskaan valmistanut ruokaa retkikeittimellä. Kartanlukijallani oli kokemusta telttaöistä suunnistusharrastuksen myötä ja tytöt olivat joskus nukkuneet takapihalla teltassa kuumana kesäyönä.
Tämä oli loistava lähtökohta sille, että lähdimme Omaniin roadtripille ja telttailemaan. Vuokrasimme auton ja retkeilyvarusteet ja suuntasimme kohti jylhiä vuoria, hiekkaisia aavikon dyynejä ja autioita rantoja. Viisi yötä ja liki tuhat kilometriä Lähi-Idän eksotiikkaa.

Ihastuin Omaniin.

Olen kiivennyt auringonnousussa dyyniä ylös, uinut samoissa vesissä kilpikonnan kanssa, kirjoittanut päiväkirjaa iltanuotiolla aasien kävellessä taka-alalla, pystyttänyt telttaa aavikolla pimeässä hiekan kyllästämässä kovassa tuulessa, katsonut vuorelta alas kanjoniin hiljaisuudessa, jota en ole aiemmin kokenut. Olemme ajaneet pienien kylien halki ja hätistelleet vuohia tiskivesien luota (söivät silti pesuainetta ja kuivan T-pussin heti, kun silmä vältti).

Olen katsellut dromedaarin laiskaa löntystelyä leiripaikan liepeillä, nähnyt vaaleanpunaisen iltataivaan, pissinyt puskissa ja raaputtanut joulukalenteriarpaa aavikolla. Olen ollut järkyttynyt kuullessani aasin ruman hirnumisen, seurannut sivusta mieheni rakkautta maitopohjaiseen Laban-juomaan, syönyt sormin lattialla istuen perinteistä omanilaista ateriaa, pystyttänyt teltan autiolle rannalle ja ylös pilviin kurkottavalle vuorelle.

Olen uinut turkoosissa vedessä ja uinut jännittyneenä luolaan pienestä raosta. Olen istunut autossa noin 1000 kilometriä ja naureskellut välillä takapenkillä nukkuvien lasten hassuja ilmeitä. Olen leikkinyt sokkoa rantahiekalla, vastannut ystävällisten omanilaisten hymyyn, juonut iltateetä paikallisten kanssa ja saanut opastusta, kuinka huivi kiedotaan päähän perinteiseen tyyliin. Olen makoillut mieheni kainalossa katsellen tähtiä ja nuotion valossa pelleileviä lapsiamme.


Kun suunnittelet omaa seikkailuasi Omaniin, voit lukaista täältä käytännön vinkit matkalle. Mistä kannattaa hankkia varusteet, mitä kannattaa ottaa huomioon Omanissa autoillessa ja mikä oli suosikkileiripaikkani?