Ulkona Helsinki hukkuu lumeen ja sisällä erilaiset termit leijailevat ilmassa, kun Anu Häkkinen Reilun matkailun yhdistyksestä johdattaa parikymmenpäisen matkailualan vaikuttajien ryhmän kohti työpajamme aihetta - Yhdenvertaisempaa matkailua globaaliin etelään (YMGE).


★ YHTEISTYÖ REILUN MATKAILUN YHDISTYKSEN KANSSA

Tirkistelyturismi, Globaali Etelä, Agenda2030, yhdenvertaisuus...

Hukun välillä terminologiaan ja ylianalysointiin ja ajattelen, että kyse on oikeastaan kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, kuinka olisimme ihmisiä toisillemme - Suomessa ja maailmalla. 
Kuinka me kaikki tulisimme kunnioitetuiksi, nähdyiksi, kuulluiksi ja ymmärretyiksi. 

Ikuinen globaali haave siitä, että olisimme yhdenvertaisia. Että kaikki ihmiset olisivat samanarvoisia riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta ja vakaumuksesta, mielipiteestä, vammasta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. 

Aurinkomatkojen, Finnairin ja muiden nimekkäiden matkailualan konkareiden rinnalla tunnen itseni hieman pieneksi, mutta sitten ajattelen, että matkablogeilla on tärkeä rooli maailmankuvan avartajina. Olihan minutkin mikrovaikuttajana kutsuttu tähän mielenkiintoiseen tilaisuuteen.

Matkailu tuottaa globaalilla tasolla n.10% bruttokansan tuotteesta, joten kyseessä on monia ihmisiä koskettava aihe. Yhden päivän työpajassa ei tietenkään synny ihmeitä eikä asioihin ole aina yhtä oikeaa vastausta, mutta keskustelu ravistelee, avaa silmiä ja synnyttää ketjureaktion lailla uusia kahvipöytäkeskusteluita, kirjoituksia, matkatoimistojen palveluita ja hidasta arvomuutosta. 
 
Matkailun kokoajan lisääntyessä on ilmastokysymyksien rinnalla pakko puhua myös matkailun sosiaalisista ongelmista. Esimerkiksi siitä, kuinka tirkistelyturismi asettaa paikalliset herkästi hyväksikäytön uhreiksi. Turistit tirkistelevät ja ottavat kuvia esimerkiksi slummissa, mutta asukkaille ei välttämättä jää tästä yhtään rahaa vaan tulot valuvat jo ennestään rikkaiden taskuihin. Vaikka turismi tuokin paljon tuloja, niin monesti asetelma on kuitenkin valitettavasti se, että rikas turisti ottaa enemmän kuin antaa. Ja on eettisesti erittäin arveluttavaa mennä ihmettelemään toisten kurjuutta iso järjestelmäkamera kaulallaan. Tai entäs se, kun me matkailijat haluamme kokea autenttisuutta ja matkustamme pienempiin kyliin. Vaikka toisimme kylään varallisuutta on kylän pidettävä köyhyyttä yllä turismin jatkuvuuden kannalta. Eihän kylä olisi enää yhtään niin vetovoimainen, jos kaikki kulkisivat länsimaiset vaatteet yllään iPhonet käsissään. Turismi siis joissain tapauksissa myös ylläpitää köyhyyttä. 

Tarvitaan vastuullista palveluiden ja ympäristön kuluttamista.Reilun matkailun yhdistys julkaisee sivuillaan ohjeistuksen yhdenvertaisempaan matkailuun ja viestintään, jonka tavoitteena on maksimoida matkailun positiiviset vaikutukset ja minimoida negatiiviset vaikutukset.

Ohjeistuksia odotellessa voisimme seuraavaa reissua suunnitellessa pohtia hotellivalinnan ohessa miten matka hyödyttää paikallisia kohteessa? Rahan lisäksi voit viedä kohteeseen myös esimerkiksi läsnäoloa, kiinnostusta ja kunnioitusta kulttuuria ja paikallisia kohtaan sekä tilannetajua.Työpajan jälkeen odottelin junaa, joka veisi minut takaisin Keski-Pohjanmaalle ja katselin ihmisiä rautatieaseman tiukassa rytmissä. Katseeni vaelteli kasvoilta toisille. Kylmissään oleva katusoittaja, koditon ja alkoholilta haiskahtava pariskunta, botoxilla siloiteltu arvonsa tunteva vanhempi nainen, humalainen nuorisojoukko repaleiset housut jalassaan ja minkkiturkin lämmittämä vaaleaverikkö. Tunsin, että yhdenvertaisuuteen on vielä matkaa myös meillä Suomessa.


MIKÄ TYÖPAJA? 

Reilun matkailun yhdistys käynnisti vuoden 2018 marraskuussa uuden globaalin etelän matkailua käsittelevän viestintä- ja koulutushankkeen, jonka avulla pyritään vaikuttamaan matkailuun liittyvää globaalia eriarvoisuutta. Hanke kulkee nimellä ”Yhdenvertaisempaa matkailua globaaliin etelään” ja sen rahoittajana toimii EU:n Frame! Voice! Report! -projekti

Työpajan tarkoituksena oli pyrkimys avata uusia näkökulmia eettiseen matkailuun globaalissa maailmassa ja yhdessä kehittää myös ratkaisuja ja ohjeistuksia yhdenvertaisempaan matkailuun ja matkailuviestintään. Työpaja toteutettiin yhteistyössä vastuullisen matkailun asiantuntija Mood of Finlandin kanssa ja sinne oli kutsuttu matkailualan yritysten henkilökuntaa, matkanjärjestäjiä ja -johtajia, matkabloggareita ja toimittajia sekä muita matkailun mielipidevaikuttajia.