Tämä perhe on selvästi loman tarpeessa! 

Museokortti etsii seikkailijoita kiertämään Suomen museoita ja me olemme ehdottaman valmiita seikkailuun ja siksipä räätälöin upean roadtripin halki Suomen, jossa kierretään erilaisia linnoja ja vankiloita.

Tämä matkaehdotus on myös Sinua varten, jos haluat ajella Suomen suvessa, nähdä järviä, kauniita kaupunkeja, jännittäviä linnoja ja nukkua "linnassa". Jos museokorttilaiset valitsevat minun suuren linnaseikkailun ja tekevät minusta ja perheestäni kesän museokorttiseikkailijan lupaan jakaa Instagramissa ja blogissa mielenkiintoista tarinoita, jotta linnaseikkailuun pääsee mukaan myös kotisohvalta käsin. Ja tietenkin yritän onkia oppailta salaisia paljastuksia ja muita tärppejä.

Kuva Jenniina Nummela

Päivä 1

On lähdettävä liikkeelle ennen kuin paahtava kesäaurinko kuumentaa matkalaisten auton ja tunteet. Pakkaan autoon Kartanlukijani, 12- ja 16- vuotiaat tyttäremme, sipsejä ja nelipaikkaisen USB laturin, jotta takapenkki saa puhelimiin virtaa ja videoiden tulva pysyy katkeamattomana. Päivä taittuu jo iltapäivän puolelle, kun saavumme Helsinkiin. Hakaniemen kauppahallin kautta hyppäämme runsaiden eväiden kanssa Suomenlinnaan vievän lautan kyytiin. Aikataulut ja hinnat voit tarkistaa täältä (linkki).


Meri-ilman raikastamina nautimme päiväpiknikin merellisissä maisemissa. 

Vatsat täynnä jaksamme osallistua opastetulle kävelykierrokselle, jolla kuljetaan historiallisilla paikoilla Susisaaren ja Kustaanmiekan alueella ja kuullaan linnoituksen monivaiheisesta historiasta. Kävelykierroksien aikataulut löydät Suomenlinnan sivuilta (linkki).

Näin alkaa viiden päivän jännittävä kesäseikkailu, jonka teemana on Suomen monet linnat. Olen asunut lapsuuteni Helsingissä, mutta Suomenlinna on jäänyt vieraammaksi. Odotan siis innolla, että kuulen enemmän linnoituksen historiasta. Odotan pääseväni hämyisiin tunneleihin ja näkeväni vilauksen linnanneidosta.

Auringosta ja historiasta voipuneita siirrymme Suomenlinnasta toiseen linnaan, jossa aiomme yöpyä seikkailumme ensimmäisen yön. Hotel Katajanokka on entinen vankila, joka lopetti toimintansa 2002. Mittavien kunnostustöiden jälkeen korkeatasoinen hotelli avasi ovensa 2007 (linkki). Pitkästä ja värikkäästä historiasta muistuttaa edelleen Museoviraston suojelema keskikäytävä, ulkoseinät ja linnan muuri.


PÄIVÄN KUSTANNUKSET
350km = 30 €
Lautta Suomen linnaan alk. 2,20 € suunta/hlö
Suomenlinna-museo 8/5/4/0 (aik, opis/eläk, 7-17 vuot, alle 7 v.)  
Museokortilla 0 €
Opastettu kävelykierros 11 € aikuiset, 4 € lapset
Majoitus 740 €
Muonitus 150 €
Päivä 2

Hotel Katajanokan ravintola Linnankellari tarjoilee runsaan aamiaisen. Vankilatunnelmaan pääsee, kun juo kahvinsa peltimukista. Kahvia onkin hyvä juoda reilusti, sillä tiedossa on kaksi upeaa linnaa ja hieman ajokilometrejä. Ensin ajamme kohti Raaseporin linnan raunioita.

Odotan kuulevani opastetulla kierroksella jännittäviä tarinoita ainakin aarrelaivan haaksirikosta ja muutaman sokerisen rakkaustarinan. 

Yleisöopastuksia järjestetään 29.6 - 4.8.2019 ja koska me olemme tutustumassa raunioihin jo kesäkuun alussa, turvaudumme ryhmille tarkoitettuun oppaaseen. Mitä luksusta! Opas vain meitä varten. Lisää Raaseporin linnan raunioista voit lukea täältä (linkki).

Kuva Pixabay

Kerkeämme vielä hyvin Turkuun ja tutustumaan Turun linnaan. Tämä onkin ainoa museoseikkailun linnoista, joissa olen vieraillut aiemmin pikaisesti. Odotan tältä linnalta erityisen paljon, sillä sen juuret ovat peräti 1280-luvulla ja sen kiviseinien suojissa on asustanut kuninkaallisia ja myöhemmin myös konnia, kun linna toimi vankilana. Turun linnan aukioloajat ja muun informaation voit käydä lukemassa täältä (linkki).

Illallinen nautitaan tietenkin Kakolanruusussa, joka on perustettu vanhan vankilan tiloihin rauhalliselle Kakolanmäelle. 

Ravintolan ruokalistaa ei kannata vilkaista nälkäisenä! Jos kuitenkin haluat ottaa riskin, niin lista löytyy täältä (linkki). Päivä päätetään siis peltimukeja kilistellessä ja voipuneina siirrymme majoitukseemme Hostel Linnasmäkeen (linkki).

PÄIVÄN KUSTANNUKSET
90km + 130km = 20 €
Sisäänpääsy Raaseporin linnaan:
Aikuiset 7€
Lapset (7-15v) 3€
Lapset alle 7v 0 €
 Museokortilla 0 €
Henkilökohtainen opastus 80 €/1h

Sisäänpääsy Turun linnaan:
Aikuiset 12 €
Lapset (7–15-vuotiaat) 5 €
Lapset (alle 7-vuotiaat) vapaa pääsy
Perhelippu (2 aikuista ja 2–4 lasta) 29 €
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 6 €
Museokortilla 0 €
Opastus Turun linnassa 3 €/hlö
Majoitus 172 €
Muonitus 200 €

Päivä 3

Tästä tulee matkamme yksi jännittävimmistä päivistä. Ajamme Hämeenlinnaan ja menemme tietenkin vierailemaan Hämeenlinnaan ja kurkistamaan keskiaikaan ja 700-vuotiaan linnan historiaan. Lisää infoa linnasta voit lukea täältä (linkki).

Päivän toinen kohde on Suomen vanha lääninvankila, joka aukeaa yleisölle museona ja odotamme kaikki kovasti vierailua Vankilassa (Avataan 2.5.2019). Vanhoissa selleissä ja käytävillä voi yrittää kuvitella, miltä arki linnassa tuntuu.

Illalla painamme väsyneinä päämme Sokos Hotel Vaakunan puhtaan valkoisiin lakanoihin.


Kuva Pixabay

PÄIVÄN KUSTANNUKSET
150km = 15 €
Sisäänpääsy Hämeen linnaan:
Aikuiset 10 €
Alennuslippu 8 €
(opiskelijat, eläkeläiset, yli 65-v, työttömät, varusmiehet, siviilipalvelusmiehet ja yli 10 hlö ryhmät)
Lapset (7-17 v.) 5 €
Perhelippu (2 aikuista ja enintään 4 lasta) 22 €
Museokortilla 0 €
Opastus sisältyy sisäänpääsyyn
Sisäänpääsy Vankilaan:
Tietoja ei vielä saatavilla
Museokortilla 0 €
Majoitus 339€
Muonitus 150 €

Päivä 4

Yhtäkkiä Suomen kaupunkien nimet alkavat kuulostaa korvaan kovin juhlavilta, kun ajamme Hämeenlinnasta Savonlinnaan, jossa Olavinlinna jo odottelee meitä. Aukioloajat ym. infon voit käydä lukemassa täältä (linkki). Vietämme monta tuntia upeassa Olavinlinnassa tutustuen entisten aikojen elämään ja illan hämärissä ajamme Punkaharjulle, sillä haluan majoittua Saimi Hoyerin Hotel Punkaharjussa ja missäs muualla, kuin Keisarinnan huvilassa.

Kuva Museot.fi

PÄIVÄN KUSTANNUKSET
310km + 36km = 30 €
Sisäänpääsy Olavinlinnaan:
Aikuiset 10 €
Alennuslippu (opiskelijat, eläkeläiset ja yli 10 hlön ryhmät) 8 €
Lapset (7-17 v.) 5 €
Perhelippu (2 aikuista + 1-4 lasta) 22 €
 Opastus sisältyy sisäänpääsyyn
Majoitus 260 €
Muonitus 150 €

Päivä 5

Olemme nähneet muutaman päivän aikana kuusi upeaa museokohdetta ja nähneet Suomen kaunista suvea. On aika ajaa takaisin kohti Pohjanmaata, mutta paluumatkalla pysähdymme Jyväskylässä. Koska olemme tutustuneet viime päivät kamarineitojen ja linnan herrojen elämään haluamme kurkistaa myös tavallisten käsityöläisten arkeen 1800-luvun lopulla. Tähän tarjoutuu mahdollisuus Toivolan vanhalla pihalla sijaitsevissa Keski-Suomen museon käsityöläismuseossa, Kuparisepän talossa ja Puusepän talossa (linkki). Näin varmistan, että perheelläni on kattava läpileikkaus entisten aikojen elämästä.

PÄIVÄN KUSTANNUKSET
450km = 40 €
Sisäänpääsy museoihin 0 €
Muonitus 150 €


Jos sinäkin haluat osallistua kilpailuun, jossa Museokortti etsii seikkailijoita, suunnittele oma museokortti-kierroksesi ja laita hakemus vetämään viimeistään 6.5.2019. Lisätietoa kilpailusta löydät museot.fi sivustolta (linkki).

Jos sinulla ei ole vielä omaa museokorttia, sen saa muuten tilattua kätevästi TÄÄLTÄ.

Tämähän ei sitten ollut maksettu mainos tai yhteistyöpostaus vaan ainoastaan yritykseni voittaa perheelleni edellä kuvailtu kesäseikkailu Suomen suvessa.