Kasasin sinulle pienen matkaoppaan, jossa on Etelä-Kyproksen parhaat nähtävyydet. Vuoristoa ja patikkapolkuja, kaupunkeja, ravintoloita ja antiikin aikaisia raunioita.

En toki uskalla väittää tätä kaiken kattavaksi Lonely Planetin julkaisuksi, mutta tässä on minun suosikkini. Vietin Kyproksella kolme viikkoa Erasmusvaihdossa videoita kuvaten ja noiden viikkojen aikana sain aika hyvän käsityksen saaren tarjonnasta. Paljon jäi silti vielä näkemättä, kuten Varoshan aavekaupunki.Limassol

Limassol on 100 000 asukkaan satamakaupunki saaren etelärannalla ja se on oivallinen tukikohta lomalle, sillä saaren merkittävimmät nähtävyyden ovat aivan käden ulottuvilla. Saari on tosin niin pieni, että pisimmätkään välimatkat eivät ole kovin pitkiä.

Sanotaan, että Limassolissa ei ole paljon nähtävää ja se pitää tavallaan paikkansa, mutta ehkä juuri nähtävyyksien vähyyden takia kaupunki tuntuu autenttiselta ja vähäturistiselta.

Limassolin rannat eivät vedä vertoja saaren muille rannoille, mutta jos et kaipaa varpaiden alle puuterihiekkaa, niin Limassolin edustan puhtaat rannat tarjoavat kuitenkin kirkasvetisen vaihtoehdon. Ja jos et välitä rantakahviloista ja autotiestä, joka kulkee lähellä rantaa, kannattaa suunnata Lady's Mile-rannalle. Sinne on hieman matkaa, mutta siellä on hyvin tilaa nauttia auringosta ja kirkkaasta merivedestä, jossa voi hyvällä tuurilla nähdä muutamia kaloja snorkkelit naamalla.

Rantabulevardin varrella on mukava kävellä tai lenkkeillä ja pysähtyä nauttimaan viilentävä frappe. Tämä jääkahvi on suosittu paikallisten keskuudessa. Jos haluaa rahoistaan eroon, niin Limassolista löytyy ostoskeskus, mutta samat liikkeet löytyvät keskustasta Anexartisias kadun varrelta.


Kun kävelee rannasta kohti vanhaakaupunkia Saripolou katua pitkin päätyy aukiolle, jossa papat istuvat aamuisin juomassa kahvia.

Illemmalla ravintoloiden pöydät notkuvat viiniä juovia paikallisia meze annosten täyttämissä pöydissä. Erityisesti suosittelen ravintolaa, jonka nimi on kirjoitettu kreikaksi, mutta jos kysyt "threesixti", niin sinulle kyllä neuvotaan oikea ravintola. Pienet meze annokset ovat herkullisia ja tunnelma aukiolla on eläväinen. Täydellä vatsalla on mukava kävellä lähialueen katuja ja ihastella katutaidetta ja kauniita kujia. Vanhakaupunki on Limassolin sydän ja kannattaa majoittua sen lähistöllä. Iltapalaksi voi hakea baklavaa, tuota makeaa turkkilaista herkkua, johon jäin syvästi koukkuun.

Gin Garden ja herkullinen moctail
Gin Garden
Dionysus Mansion

Suosittelen pistäytymään illallisella myös vehreässä ledivaloin koristellussa Gin Gardenissa ja nauttimaan 12 euron lounasbuffetin Dionysus Mansionissa. Kaupungin paras leipomo on ehdottomasti Galette, josta saa sekä suolaisia että makeita herkkuja aamupalapöytään tai vaikka piknikille.


Limassolin "oikeiden" nähtävyyksien tarjonta on hieman laiha, mutta muutamassa kohteessa kannattaa käydä.  

Arkeologinen museo ei näytä ulkoa kovin houkuttelevalta, mutta sisällä kierrellessä saa hyvän käsityksen antiikin aikakauden elämästä. Vitriinit pullistelevat jäänteitä esihistorialliselta ajalta, työkaluja kivikaudelta ja astioita pronssikaudelta. Vierailu jollain saaren antiikin rauniolla (esim. Kourion) saa museovierailun jälkeen aivan uudenlaisen merkityksen.


Kannattaa pistäytyä Agia Napa -kirkossa ihastelemassa kimaltelevia kattokruunuja ja kirjavia freskoja. Nimestään huolimatta katedraali sijaitsee aivan Limassolin rannan tuntumassa, sataman kainalossa.

Limassolissa voi vierailla myös linnassa, joka on rakennettu arvioiden mukaan 1100-luvun lopussa. Linnan sisällä voi tutkiskella esineitä 300-1800-luvuilta. Keramiikkaa, hautakiviä, hopeakylttejä, haarniskoja, kolikoita ja veistoksia. Parasta antia on kuitenkin kivuta linnan katolle ihailemaan Limassolin kaupunkikuvaa ylhältä käsin.


Flamingot

Kyproksella voi nähdä flamingoja marraskuusta maaliskuulle, kun ne saapuvat suolajärville sadekauden alkaessa. Suolajärvet ovat flamingoille kuin runsas buffet, jossa ne saavat herkutella katkaravuilla.

Tiesitkö muuten, että flamingot eivät synny vaaleanpunaisina? 

Niiden väri muodostuu hiljalleen katkarapujen sisältämän beetakaroteenin ansiosta. Kyproksella vierailee joka vuosi 3000 - 20 000 flamingoa ja näitä jopa 150 cm korkeita kaunokaisia näkee parhaiten Larnacan suolajärvellä. Myös Limassolin lähellä sijaitsevalla suolajärvellä tavataan usein flamingoja.

Kuva fxxu Pixabay

Aphrodite's Rock

Rakkauden jumalatar Aphrodite syntyi tarun mukaan meren kuohuista. En tiedä miten tämä kivi liittyy mihinkään, mutta kyllä kivelle kannattaa ehdottomasti kiivetä. Ehkä rakkauselämään saa lisää potkua, jos sellaista kaipaa. Meressä on jotain taianomaista, kun se aukeaa silmien edessä voimakkaana ja syvän sinisenä.

Kuva Julia Laakso
Malliesimerkki kuvaajan ergonomisesta työasennosta

Kourion - antiikin aikainen rauniokaupunki

Noin 17 kilometrin päässä Limassolista sijaitsee antiikin aikaisen Kourion kaupungin rauniot sekä 3000 paikkainen amfiteatteri. Arkeologisten löytöjen perusteella alueella on ollut asutusta jo 1300 luvulla eaa, eli kyseessä on niin vanha kaupunki, että sitä on vaikea ymmärtää. Alue on varsin kaunis. Tuulessa liehuva puu ja keltaiset kukat sinistä merta vasten ovat rauhoittava näky. Alueella kävellessä voi nähdä mm. Rooman aikakauden talon jäänteet ja mosaiikit sen lattiassa, muinaisen kylpylän ja temppelin rauniot ja vanhat pylväät kurkottamassa kohti taivasta.

Alueella on paljon kiviä. Pakko tunnustaa, etten niin piittaa kivistä. Kaipaan ympärilleni jotain konkreettisempaa, jotta voin helpommin mielikuvitella satojen tai tuhansien vuosien takaista elämää.

Raunioille kannattaa kuitenkin suunnata, sillä ne ovat yksi merkittävimmistä arkeologisista nähtävyyksistä Kyproksella, sekä myös yksi UNESCON maailmanperintökohteista.


Paphoksen rantabulevardi ja linna

Paphos oli Rooman aikakaudella Kyproksen pääkaupunki ja nykyään suosittu lomailijoiden keskuudessa. Minulla on kokemusta vain kaupungin satamasta. Jos pitää rantabulevardista sekä veneistä, niin niitä voi katsella Paphosin satamassa. Siellä keikkuu laineiden tahdissa sekä vanhempaa mallia olevia kalastusaluksia että uudempia jahteja, joiden kansilla poltetaan sikaria ja otetaan pikku bikineissä aurinkoa. Satamassa on myös vanha linna, joka rakennettiin Bysantinajalla suojelemaan satamaa. Sen kattotasanteelta aukeaa hieno maisema merelle sekä satamaan.


Troodos-vuoristo ja Platresin kylä

Jos asustaa Limassolissa ja  haluaa hypätä bussiin ja karata vuoristoon, niin Old hospital-pysäkiltä lähtee bussi Troodos-vuoristoon joka päivä klo 9.00. Matka kestää noin puolitoista tuntia ja maksaa 1,5 €. Päätepysäkiltä voi kävellä ensin Olympos vuoren päälle ja ihastella maisemia 1952 metrin korkeudesta ja palata sitten Troodos-aukiolle. Aukiolta kannattaa kävellä patikkapolkua pitkin ohi Kaledonian vesiputouksen pieneen Platres-kylään, josta lähtee neljältä bussi takaisin Limassoliin. Odotellessa voi nautiskella lounasta kylän ravintoloissa tai kahviloissa. Jos Platresissa viettää enemmän aikaa, niin kannattaa kävellä myös Millomeri vesiputoukselle.

Matkalla Millomeri vesiputoukselle
Kaledonian vesiputous
Näkymä Troodos vuoristosta
Omodos-kylä ja vierailu viinitilalla

Noin 40 km päässä Limassolista sijaitsee idyllinen Omodos, jonka kapeille ja kiemuraisille kujille on mukava eksyä. Omodos sijaitsee vuoristossa n. 800 metriä meren pinnan yläpuolella ja sen alue tunnetaan viineistään. Kannattaakin vierailla viinitilalla, esimerkiksi Ktima Gerolemossa (linkki), sekä kylän tärkeimmässä nähtävyydessä, Luostarissa, joka on yksi Kyproksen vanhimmista.

Alla yksi videoista, jonka tein Kyproksen viikkojen aikana. Siinä piipahdetaan Omodosin kylässä ja viinitilalla. Harvoin sitä on työpäivän aikana saanut maistella viinejä!


Ayia Napa

Ayia Napa tunnetaan erityisesti nuorten juhlijoiden paratiisina ja suosittelisinkin sitä sellaiselle reissaajalle, joka pitää musiikista ja bileistä. Pääkadun varrella ja lähistöllä on hyviä ravintoloita, esim. Sesoula Kalamaki ja leipomoita (tärkeintä!) ja jos jalkoja pakottaa, voi ottaa lennosta limusiinitaksin. Lähes kaikki taksit turistialueella ovat limusiineja ja kyllähän sellaisen kyydissä pääsee hyvin lomatunnelmaan.

Nissi rannalla on ihanan pehmeää hiekkaa ja vesi on turkoosia ja hämmentävän kirkasta. Rannan lähistöllä on pieni saari, jolle voi kahlata ja hyppiä kalliolta veteen. Kuulostaa idylliseltä. Ranta on kuitenkin ahdettu täyteen rantatuoleja ja basson jytke kantautuu kauas. Kolmena päivänä viikossa rantabaarissa humalaiset turistit tanssivat vaahdossa ja pärinäperseet ajelevat vesijeteillä. Ranta ei siis todellakaan näytä, siltä kuin alapuolella olevassa kuvassa. Luulen, että se on otettu parin talvikuukauden aikana, jolloin ranta on tyhjä.
Nissi beach, Kuva Dimitris Vetsikas Pixabay
Sesoula Kalamaki-ravintola
Cape Greco ja Sea Caves

Ayia Napasta voi vuokrata skootterin päiväksi 25 eurolla ja ajella luonnon ihmeiden äärelle. Cape Grecon alueella on patikkapolkuja ja niemen kärjen näköalatasanteelta upea näkymä syvän siniseen mereen. Tiet ovat hyvässä kunnossa, joten autolla tai skootterilla pääsee lähelle maisemia. Täytyy vain muistaa ajaa tien vasemmalla puolella.


Sea Caves näyttää hienolta kallion reunalta katsottuna, mutta vielä jännittävämpää on laskeutua alas "salaista" pientä polkua pitkin ja istuskella kallion suojissa. Reittiä ei ole merkitty mitenkään, joten täytyy vain odottaa, että näkee jonkun ilmestyvän reunan takaa, niin tietää mistä alas kannattaa kivuta.


Rakkauden silta ja patsaspuisto

Love bridge sijaitsee lähellä Ayia Napaa ja samalla, kun kiertelee Cape Grecon aluetta kannattaa pistäytyä myös katsomassa tätä kuuluisaa siltaa. Lähistöllä on myös hauska puisto, joka on täynnä erilaisia patsaita.


Protaras - rauhallinen rantalomakohde

Jos haluaa hieman rauhallisemman rantaloman, niin suosittelen Protarasta. Se vaikutti kauniilta ja tunnelma oli hiljainen ja levollinen, toisin kuin Ayia Napassa. Vaikuttavat luontokohteet ovat lähistöllä, sillä Cape Grecon alueelle on vain noin 8km.


Nikosia - maailman ainoa kahtia jaettu kaupunki

Kaikki tietävät Berliinin muurin, mutta monilta on unohtunut Nikosia, joka on maailman ainoa edelleen kahtia jaettu kaupunki. Kun Turkki miehitti kolmasosan Kyproksesta 1974 saari jakautui ja Nikosia jäi pääkaupungiksi molemmille osapuolille. Pohjois-Kypros on julistautunut itsenäiseksi valtioksi, mutta toistaiseksi ainoastaan Turkki on tunnustanut sen itsenäisyyden, näin ollen Pohjoinen on kansainvälisesti katsottuna Kyprosta ja kuuluu EU:hun.

Pohjois-Kyprokselle päästäkseen täytyy kulkea demilitarisoidun rajan yli, joka halkoo kaupunkia. Passia vilautetaan tarkastuspisteissä sekä Etelän että Pohjoisen puoleisille viranomaisille.

Pohjoisen puolella kävellessään huomaa, että kehitys on jäänyt näiden vuosikymmenien aikana Etelää jälkeen. Selvimmin sen huomaa siitä, että talot ovat huonommassa kunnossa ja elämä on uneliaampaa eikä suuria kauppakeskuksia tai merkkiliikkeitä näy kaduilla. 

Lähellä rajanylityspaikkaa on vanha Ottomaanien majatalo, Buyuk Han, 1500-luvulta, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Buyuk Hanin keskellä on moskeija ja rakennuksen yläkerroksessa majoitettiin karavaaneja yksinkertaisissa huoneissa ja alakerrokset oli varattu kaupankäyntiä varten. Nykyään rakennuksessa voi tehdä ostoksia ja kahvitella.

Majatalon lähellä on mielenkiintoinen Selimiye-moskeija, joka on ollut alunperin bysanttilainen katedraali jo 1200-luvulla, mutta historian myllerryksessä se on muutettu moskeijaksi.

Buyuk Han
Selimiye-moskeija

HYÖDYLLISTÄ TIETOA!

- Paras aika matkustaa on keväällä tai syksyllä, sillä kesäkuukausina lämpötila kipuaa 40 asteeseen
- Hanavettä voi juoda
- Muista ottaa adapteri sähkölaitteiden lataamista varten
- Älä koskaan laita vessapaperia pönttöön
- Huomioi vasemmanpuoleinen liikenne

Haluatko lukea muita juttujani Kyproksesta?

Viikonloppu Troodos vuoristossa "Sinä pitäisit Pano Platresista"
Työharjoittelussa Limassolissa "Unelmaduuni Kyproksella"


Oletko käynyt Kyproksella? 
Mikä oli sinun suosikkisi tuolla rakkauden saarella?