Kartanlukijan vaimo

 

Tiedätkö sen tunteen, kun olet astumassa uuteen ammattiin, menossa uuteen työpaikkaan tai aloittamassa yritystoiminnan? Jännitys tuntuu koko kehossa, vatsanpohjaa hieman kipristelee ja hengitys on tiheämpää, kuin normaalisti. Ajatukset hieman sinkoilevat ja salaa mietit oletko varmasti valmis. Vähän jopa pelottaa, mutta et oikein kehtaa sanoa sitä ääneen.

Minusta tuntuu nyt juuri tuolta enkä oikein viitsisi sanoa sitä ääneen, mutta tässä minä nyt kuitenkin kirjoitan.

Kaikki tapahtuu niin nopeasti. Hirvittää. Olen opiskellut itselleni kahdessa vuodessa uuden alan videokuvauksen ja markkinoinnin parissa ja vasta hiljattain oivaltanut mitä oikeastaan haluan tehdä työkseni. Olen rakentanut yrittäjyyttä varten nettisivut, mutta jostain syystä en ole tohtinut eritellä nettisivuilleni palveluitani, koska jokuhan saattaisi jopa tilata minulta silloin jotain. Entä jos en ole vielä valmis. Entä jos asiakasprosessini ei ole vielä hioutunut timanttiseksi.

Mitä jos minä en riitä.

Olen ollut läsnä Instagramissa. Hassutellut, kertonut tarinoita siitä kuka olen, mistä tulen, mitä osaan ja mistä asioista olen kiinnostunut. Ollut esillä omana itsenäni, koska minä uskon sellaiseen markkinointiin.

Tuntuu, etten ole kuitenkaan saanut ääntäni kuuluviin eräässä tärkeässä asiassa ja kertonut tarkasti mihin oikeastaan haluaisin yrittäjyydessä keskittyä ja millaisia palveluita tarjota. On ollut helpompaa olla hissuksiin. Edetä pehmeästi ja antaa ajan kulua ja muokata omia ajatuksia.

Silti työelämä on jo imaissut minut mukaansa.

Olen saanut yhteydenottoja, joista olen hämilläni ja äärimmäisen kiitollinen, koska ammatti-identiteettini ei ole vielä yhtä luja, kuin 9 vuoden työuran jäljiltä. Minä otan vasta ensi askeleitani. Jokainen puhelu ja viesti nostaa omaa uskoani itseeni ja siihen, että osaan tehdä työni hyvin ja olen valinnut oikean tien. Yrittäjän tien. Samalla jokainen puhelu saa myös pulssini hieman kohoamaan.

Pakko tunnustaa, että taidan vähän jopa pelätä uusia asiakkaita. Minulla on suuri vastuu lunastaa asiakkaan odotukset ja omat lupaukseni. Osa mahdollisista töistä on sellaisia, joita olen tehnyt paljon aiemminkin ja niiden kanssa minulla on varma olo, mutta osa projekteista vie minut uudempien asioiden äärelle ja silloin epävarmuus nostaa herkästi ilkeää päätään.

Kaikki omaan yrittäjyyteeni liittyvä on kuitenkin vielä niin uutta ja moni asia vaatii hiomista. Eihän minulla ole vielä edes laskutusohjelmaa! Nyt on pakko olla armollinen itselleen, sillä kaiken ei tarvitse olla heti valmista enkä minä tule koskaan olemaan täysin valmis, mutta olen riittävän valmis.

Olenkin ajatellut, että ensimmäisien asiakkaiden kanssa on tärkeää olla rehellinen. Ei ole heikkoutta kertoa, että prosessi vaatii vielä hiomista tai, jos jokin asia vaatii vielä hieman opettelua. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että epäilisi omaa ammattitaitoaan.

Jokaisen on aina aloitettava jostain.