Mikä on sopiva määrä töitä yrittäjälle? Kuinka monta työtuntia riittää haluttuun ansiotasoon ja missä menee raja hallinnan tunteen ja kaaoksen välillä?
Tällaisia asioita olen pohtinut viime viikkoina, kun kalenteri on pullistellut ehkä enemmän kuin haluaisin.
Luin jostain, että yrittäjät tekevät keskimäärin enemmän töitä kuin palkansaajat, mutta minä en haluaisi kuulua tähän tilastoon.
Minä ryhdyin yrittäjäksi, jotta minulla olisi vapaus valita omat työaikani ja asiat joiden parissa haluan työskennellä ja ennen kaikkea koin, että yrittäjyys mahdollistaa parhaassa tapauksessa lyhyemmät työpäivät ja enemmän aikaa omalle hyvinvoinnille. Haluan yrittää lempeästi.
Yrittäjyyden mahdollistama vapaus ja vapaa-aika on osa palkkaa, vaikkei siitä jääkkään merkintää kirjanpitoon.
Tasapainon löytäminen vie aikaa. Kuinka monta asiakasta tai projektia voi olla samaan aikaan niin, että minulla on heille kaikille annettavaa. Raja tulee nimittäin jossain kohtaa vastaan. Stressin saastuttamien öiden jäljiltä ideat ovat vähissä, kun asiakas niitä kaikkein eniten kaipaisi.
Yrittäjyyden alkuvaiheessa olen ottanut kiitollisena vastaan kaikki asiakkaat. Minulle on muodostunut aika sekava paletti erilaisia projekteja, jotka tuovat mukavaa vaihtelua ja vaativat minulta erilaisia ominaisuuksia.
Kalenteri auttaa pitämään yllä hallinnan tunnetta ja se on sihteeri, joka pitää asiat järjestyksessä.
Olen pohtinut, että riittäisikö vähempikin. Nukkuisinko paremmin, jos kalenterini ei olisi aivan niin täynnä. Voisinko keskittyä vain muutamaan erilaiseen työhön sen sijaan että olen mukana monessa.Aina välillä on hyvä pysähtyä miettimään mikä on sopiva määrä töitä, jotta on paras versio itsestään läheisille, asiakkaille ja ennen kaikkea itselleen.
Millaisia ajatuksia yrittäjien työajat sinussa herättävät ja oletko pohtinut kuinka paljon on sinulle sopivasti? Olisi ihana kuulla ajatuksiasi aiheesta.
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Itselläkin on sellainen ajatus, että yrittäjä on vähän niinkuin aina töissä. Puolisoni on ihan tosissaan alkanut harkita yrittäjyyttä täällä Kouvolassa ja hän painiskelee nyt näiden asioiden kanssa. Varmasti tuohon työmäärään vaikuttaa myös esimerkiksi se kuinka paljon ulkoistaa asioita, esimerkiksi onko käytössä tilitoimisto vai tekeekö kirjanpidon itse. Tuo kalenterin käyttö on hyvä vinkki!
VastaaPoistaAikaa on kulunut ja minäkin olen löytänyt rauhallisen tahdin työntekoon. Ajattelen edelleen, että yrittäjä on tavallaan aina töissä, mutta vastapainoksi on hyvä osata ottaa vapaapäivä vaikka keskellä viikkoa ja vaikka sitten tehdä sunnuntaina pari tuntia töitä. Omasta hyvinvoinnista on niin tärkeä pitää huolta.
VastaaPoistaItsekin yrittäjänä olen painiskellut tuon ajankäytön kanssa. Varsinkin alkuun tein töitä ihan hirmuisesti, erityisesti kirjanpito ja muut hallinnolliset jutut veivät paljon aikaa ennen kuin niihin sai kunnon rutiinit. Nyt osaan nauttia paremmin juurikin tuosta vapaudesta.
VastaaPoistaSanoisin, että yrittäjät tekevät keskimäärin enemmän töitä koska jo pelkästään esimerkiksi toiminimellä yrittämisessä on otettava huomioon myynti, laskutus ja kirjanpito. Tämä tuli ystävälleni Rovaniemellä hieman yllätyksenä aloittaessa yrittäjyyden. Hän töiden lisäksi usein joutui tekemään kirjanpitoa iltaisin. Hän lopulta päätti hankkia kirjanpitoon ammattilaisen apua. Pelkästään tämä jo antoi hänelle enemmän vapaa-aikaa.
VastaaPoistaMonen yrittäjäura saattaa lähteä harrastuksen tai palkkatöistä yrittäjäksi siirtymällä. Moni ei kuitenkaan luultavasti tutustu kaikkeen mitä yrittäjänä joutuu tekemään itse työn lisäksi. Kaverillani meinasi burn-out tulla Seinäjoella koska hän yritti huolehtia kaikesta yritykseen liittyvästä kirjanpitoa myöten. Hän lopulta ulkoisti taloushallinnon ja kirjanpidon. Hän ainakin pystyi keskittymään luovaan työhönsä ja asiakkaiden palvelemiseen enemmän sekä valitsemaan paremmin omat työajat ja työpäivät.
VastaaPoista